Boodschappenlijstje
75 gram zachte boter
75 gram fijne suiker
½ vrije uitloop bio-ei (M)
1 theelepel vanille extract
125 gram Zeeuwse bloem
½ theelepel bakpoeder
poedersuiker, om te strooien
wit en geel rolfondant
We bakken vandaag grote witte madelieven voor Pinksteren, met het voor ons gebruikelijke recept voor vanillekoekjes met rolfondant. We hebben dit recept al honderden keren gebakken maar de monstertjes vinden deze koekjes het lekkerst. Koekjes met glazuur of chocolade, ze eten ze wel maar van deze koekjes worden ze echt blij.
Maar vandaag doen we iets anders dan anders. Met één deeg maken we twee soorten mddeliefjes, grote en kleine. Deel het deeg in de helft en zet 1 helft in de ijskast tot morgen.
Zo maak je madelieven
Klop boter en suiker romig
Klop het ei los en weeg de helft af.
Klop het halve ei door het botermengsel.
Klop ook het vanille extract door het mengsel.
Roer intussen bloem en bakpoeder door elkaar.
Zeef het bloemmengsel bij het botermengsel.
Vouw het in tot het mengsel op deeg begint te lijken.
Kneed het kort met de hand.
Vorm een platte bal en pak het deeg goed in.
Zet het deeg 30 minuten in de ijskast.
Verwarm de oven voor tot 175°C
Omdat je maar 6 koeken hoeft uit te steken rol je het deeg snel uit en steek je de madelieven uit, dan is het deeg nog koud en kun je gelijk met bakken beginnen
Rol het deeg uit tot 1cm dikte.
Steek 6 grote madelieven uit.
Leg ze op de bakplaat.
Bak ze in 10-12 minuten.
Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.
Kneed intussen het fondant zacht.
Rol het fondant dun uit.
Steek de bloemen uit het rolfondant.
Plak ze met een druppel water op de koekjes.
Steek gele cirkeltjes uit en plak ze op de bloemen.
Druk tot slot streepjes op de bloemblaadjes, met een prikker.
De madelieven zijn mooi geworden en morgen is het Pinksteren, in de ochtend bak je de mini-madeliefjes, die zijn zo klaar!