SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Maker Faire Delft

we gaan naar de TU!
Info, Vakantie- & weekenduitjes en Lente
Maker faire delft home

Maker Faire Delft
Van der Burghweg 1
2628 CS Delft

Wanneer?
4 & 5 juni

Hoe laat?
van 11.00 - 17.00 uur

Tickets
10.00 euro, voor Volwassenen
6.00 euro, 6 t/m 17 jaar
kinderen t/m 5 jaar gratis

Het is pinksterweeked en we hebben voor vandaag een superleuk uitje gepland, we gaan naar de Maker Faire Delft. Online hebben we al een filmpje gezien dus de verwachtingen van de mini-monstertjes zijn hoog. We kunnen nu vertellen dat we niet teleurgesteld zijn, het was supercool! Bij aankomst zagen we al gelijk Pac Man en de Spoken, zo grappig!

Maker faire delft 01
Maker faire delft 02
Maker faire delft 03
Maker faire delft 04

Kinderen mochten in het Pac Man karretje of in een Spook zitten en daar gingen ze. De spoken gingen op jacht om Pac Man op te gobbelen, dus ze reden zo snel als ze konden achter Pac Man aan. Die moest snel maken dat hij wegkwam, maar dat was niet zo makkelijk als het leek! Gaandeweg kwam er steeds meer enthousiast publiek kijken. Het was heel leuk!

Maker faire delft 05
Maker faire delft 06
Maker faire delft 07

Bij de ingang kregen we een armbandje om en dan we konden naar binnen. Het eerste wat Puk wilde doen was led-lichtjes in een grid steken bij Pick-N-Place. Als je het op de juiste manier deed gingen de lichtjes aan. Je kon er licht-figuurtjes mee maken in prachtige kleuren, of je naam schrijven in lichtjes, bijvoorbeeld. Puk maakte de maan.

Wat verder was een workshop Leren programmeren in Minecraft bezig, het was aardig vol. De kids die meededen waren al wat ouder dan onze mini-monsters, het was best moeilijk. Dus we bleven even kijken hoe het ging op de laptops en toen weer verder.

Maker faire delft 08
Maker faire delft 09
Maker faire delft 10
Maker faire delft 11

Op de TU zijn voertuigen gebouwd die zichzelf kunnen besturen. Ze deden er een wedstrijd mee voor middelbare scholieren: de First Tech Challenge. Het was geen race maar meer een opdrachten-parcours dat de voertuigen op eigen kracht moesten doorlopen en zo punten verdienen. Logisch dat het voertuig met de meeste punten zou winnen. Helaas ging het de eerste keer niet helemaal zoals het zou moeten, maar we komen later terug om nog eens te kijken. Er is hier zoveel te zien en te doen!

Maker faire delft 12
Maker faire delft 13
Maker faire delft 14
Maker faire delft 15

We komen bij een stand met allerlei verschillende robots. Er hangt een schommel met daarop een kleine robot die - net als een echt kind - met zijn beentjes de schommel voortbeweegt. Zo schattig! Ook zijn er onder meer een konijn, een krab en een slang om mee te spelen. ze heten Lego Mindstorms en zijn gebouwd met Lego en kunstmatige intelligentie.

Je mag met een controller met een robot naar keuze spelen. Puk kiest de krab. De dieren bewegen exact als echte! De krab kan zijwaarts lopen, de slang schiet heen en weer, terwijl hij vooruit schuift en het konijn springt zelfs van de tafel, (hoewel dat niet de bedoeling was) ;))

Maker faire delft 16
Maker faire delft 17
Maker faire delft 18

Begrijpelijk dat de robots een groot succes zijn, bij alle kids, van klein tot groot! Nog een stukje verderop zien we een grotere robot, het is Dogger! Dogger is een 3D geprinte robot, die door Fabio Boekel, student van de TU, is ontwikkeld. Zijn uiteindelijke doel is een goed lopende robot-hond neer te zetten. Hoe dat gaat kun je op een scherm bekijken en de echte Dogger is er ook, in eigen persoon!

Maker faire delft 19
Maker faire delft 20
Maker faire delft 21

Onze volgende stop is bij KNEX, dat is constructie speelgoed zoals Lego maar dan anders, dat we thuis en op school ook hebben. Wij bouwen er thuis leuke dingen van maar wat we hier zien is werkelijk prachtig! De mevrouw bij de stand verteld ons dat je de grote bouwwerken heel gemakkelijk mee kan nemen. Door in losse secties te bouwen en de secties met verbindings pinnetjes aan elkaar vast te maken, slimme tip!

Er is ook een KNEX tekenrobot, de kids mogen zelf het knopje omzetten en dan gaat hij tekenen. De robot maakt de mooiste ingewikkelde figuren en gaat ermee door zolang je wilt. Als je je tekening mooi vindt kun je de robot zelf stoppen, door het knopje terug te zetten. En ook heel leuk, je tekening mag je mee naar huis nemen. Dankuwel mevrouw!

Maker faire delft 22

Dan gaan we met de mini-monstertjes zelf een robot bouwen bij BYOR (Build Your Own Robot). Het is niet alleen voor mini-monsters, je mag met je 'team' een ontwerp maken. Er staat een grote bak met karton waaruit je mag pakken wat je wil, daarmee kun je je eigen ontwerp maken (dat mag van alles zijn, het hoeft geen robot te zijn).

Er zijn scharen en prikpennen en ook plakband en splitpennetjes. Als je robot klaar is kun je met splitpennen een BYOR onderdeel met een chip erin aan je robot bevestigen. In een ander deel maak je geluid, praten bijv. maar Puk fluit >< en dan beweegt de robot. Superleuk! Je robot mag je meenemen maar de BYOR onderdelen mag je natuurlijk niet meenemen.

We kijken ook nog even snel bij de stand van de Lunar Zebro, omdat de mini-monstertjes heel veel van de maan, het heelal en ruimtevaart houden. De Lunar Zebro is de kleinste en lichtste rover tot nu toe! Vergelijk het eens met de Curiosity bijvoorbeeld, die de grootte van een flinke auto heeft. De Lunar Zebro is een bijzonder, super cool en heel interessant project. Bovendien ziet hij er heel schattig uit, met zijn C-vormige pootjes. Wij zijn er weg van!

Misschien denk je nu, dat is lekker, snazzie komt met een weekend-uitje dat al voorbij is! Wij kunnen er niet meer naar toe, we moeten tot volgend jaar wachten. Maar dan hebben wij goed nieuws voor je, op 24 & 25 september dit jaar kun je naar de Makers Faire Eindhoven! Met misschien niet exact dezelfde projecten die wij vandaag gezien hebben, maar met minstens zo interessante andere.

Als het even wil komen we elkaar daar tegen!