Boodschappenlijstje (maakt 8 kleine broodjes of 2 broden)
650 gram sterk witbroodmeel
25 gram rijstmeel
1½ theelepel zout
275 ml warm water
12 gram verse gist
100 ml donker bier
2 eetlepels vloeibare honing
extra bloem om te bestuiven
Iets later dan gepland, onze riddermaand is alweer voorbij op snazzie, maar we wilden ze jullie niet onthouden, deze lekkere manchet-broodjes. Wat aten die ridders eigenlijk op brood? Op deze broodjes alleen een klodder gezouten boter, hebben wij ons laten vertellen. En we moeten zeggen: dat smaakt lang niet gek! Erg lekker zelfs!
Zo maak je Middeleeuwse manchet-broodjes
Doe het meel in de mixerkom.
Zout erbij en roeren.
Maak een kuiltje.
Vul het met warm water.
Verkruimel de gist en los het op.
Voeg het bier toe.
Doe tot slot de honing er bij.
Mix tot zich een grof deeg vormt.
Kneed 5 min. met de hand.
Vet een kom licht in.
Leg het deeg in de kom.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op kamertemperatuur 2 uur rijzen
Verwarm de oven voor op 200°C
Kiep het deeg uit de kom.
Bestuif je werkplek met meel.
Kneed het deeg stevig door.
Verdeel het in 2 stukken.
Herhaal dit en dan nog een keer..
Vorm het deeg in 8 ronde broodjes.
Maak een inkeping boven op.
Bestuif de broodjes licht met meel en schuif ze in het midden van de oven
Bak de broodjes in ± 20 minuten gaar,
Laat de broodjes even afkoelen.
De Middeleeuwse Manchetbroodjes zijn warm het lekkerst, dik besmeerd met gezouten boter. Enjoy!