SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Manchet broden of broodjes

brood uit de Middeleeuwen
Brood bakken en Brits
Medieval manchet rolls sidepic

Boodschappenlijstje (maakt 8 kleine broodjes of 2 broden)
650 gram sterk witbroodmeel             
25 gram rijstmeel                 
1½  theelepel zout     
275 ml warm water            
12 gram verse gist         
100 ml donker bier    
2 eetlepels vloeibare honing    
extra bloem om te bestuiven

Medieval manchet rolls home

Iets later dan gepland, onze riddermaand is alweer voorbij op snazzie, maar we wilden ze jullie niet onthouden, deze lekkere manchet-broodjes. Wat aten die ridders eigenlijk op brood? Op deze broodjes alleen een klodder gezouten boter, hebben wij ons laten vertellen. En we moeten zeggen: dat smaakt lang niet gek! Erg lekker zelfs!

Zo maak je Middeleeuwse manchet-broodjes

Medieval manchet rolls 01
Medieval manchet rolls 02
Medieval manchet rolls 03
Medieval manchet rolls 04

Doe het meel in de mixerkom.

Zout erbij en roeren.

Maak een kuiltje.

Vul het met warm water.

Medieval manchet rolls 05
Medieval manchet rolls 06
Medieval manchet rolls 07

Verkruimel de gist en los het op.

Voeg het bier toe.

Doe tot slot de honing er bij.

Medieval manchet rolls 08
Medieval manchet rolls 09
Medieval manchet rolls 10
Medieval manchet rolls 11

Mix tot zich een grof deeg vormt.

Kneed 5 min. met de hand.

Vet een kom licht in.

Leg het deeg in de kom.

Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op kamertemperatuur 2 uur rijzen

Verwarm de oven voor op 200°C

Medieval manchet rolls 12
Medieval manchet rolls 13
Medieval manchet rolls 14
Medieval manchet rolls 15

Kiep het deeg uit de kom.

Bestuif je werkplek met meel.

Kneed het deeg stevig door.

Verdeel het in 2 stukken.

Medieval manchet rolls 16
Medieval manchet rolls 17
Medieval manchet rolls 18

Herhaal dit en dan nog een keer..

Vorm het deeg in 8 ronde broodjes.

Maak een inkeping boven op.

Bestuif de broodjes licht met meel en schuif ze in het midden van de oven

Medieval manchet rolls 19
Medieval manchet rolls 20

Bak de broodjes in ± 20 minuten gaar,

Laat de broodjes even afkoelen.

De Middeleeuwse Manchetbroodjes zijn warm het lekkerst, dik besmeerd met gezouten boter. Enjoy!