Boodschappenlijstje
240 gram meel
80 gram boter
1 vrije uitloop eidooier, licht geklopt
80 ml water
draadje saffraan
4 grote abrikozen
40 gram gedroogde abrikozen
250 ml slagroom
2 eetlepels fijne suiker
1 theelepel vanille extract
In de Middeleeuwen aten Graven, Prinsessen en Ridders graag fruittaartjes. Er gingen soms veel specerijen in, die waren schaars en dus kostbaar! Niet adelijke mensen aten geen fruittaartjes, dat was veel te duur. Vrije uitloop-eieren is wel grappig in dit recept. Alle kippen liepen waar ze wilden, soms in huis, er bestonden nog geen legbatterijen. Ook slagroom bestond nog niet, dat is een aanpassing aan onze tijd ;))
Zo maak je Middeleeuwse fruittaartjes
De voorbereiding
Klop de room met de suiker en vanille stijf, zet in de ijskast.
Ontpit, pel en snij de verse en de gedroogde abrikozen.
Snij de koude boter in blokjes, doe meel en boter in een grote kom.
Was de aalbessen en pluk de bessen van de steeltjes.
Zo maak je de taartbakjes
Wrijf het meel in de boterblokjes tot je kruimels hebt.
Kneed het ei door het botermengsel.
Voeg het water in kleine beetjes toe en kneed goed door.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit.
Vet de vormen in met bakspray en verwarm de oven voor op 180°C
Snij om de vorm een cirkel uit en druk hem in de vorm.
Snij lange repen van deeg, druk ze goed aan op de cirkels
Als de vormen bekleed zijn prik je gaatjes in de bodem.
Bak de taartbakjes in 30 - 40 minuten lichtbruin.
Vul de abrikozentaartjes met vanilleroom en leg het fruit er op.
Morgen maken we aardbeien en bessentaartjes!