Optioneel 225 gram varkenshaas
Marinade
¼ theelepel zout + ¼ witte peper
½ theelepel sesamolie
1 theelepel Shaoxing
½ theelepel maizena
Loempia’s
1 pak loempiavellen
1 eetlepel maizena+ 1 heet water
plantaardige olie, om te frituren
Dipsaus
2 theelepels suiker
2 theelepels water
2 eetlepels sojasaus
De vulling
2 eetlepels olie
1 teentje knoflook (geperst)
10 (gedroogde) shiitake-paddenstoelen
2 middelgrote wortels, in reepjes gesneden
1 kleine Chinese kool, in reepjes gesneden
1 eetlepel Shaoxing-wijn
2 eetlepels lichte sojasaus
1 theelepel sesamolie
¼ theelepel suiker
zout en versgemalen witte peper (naar smaak)
Om de vulling te binden
2 eetlepels maizena
2 eetlepels heet water
Voor Chinees Nieuwjaar maken we lekkere kleine Chinese loempia's, met en zonder vlees. Wij voegen nog een paksoi, prei en 2 bosuitjes aan de groenten toe. Het volledige recept staat op de PDF die je kan printen zonder ons je emailadres te geven :) We gaan je niet vertellen dat de loempia's zo klaar zijn want het is even wat werk. Maar is zelf maken de moeite waard? Duh!!! Ze zijn heel lekker!
Zo maak je kleine Chinese loempia's
De voorbereiding
Borstel de shi take schoon, of week ze als je gedroogde hebt.
Snij het varkenshaasje in kleine stukjes.
Roer de ingrediënten voor de marinade doorelkaar.
Roer de stukjes varkenshaas er door.
Was de groenten en snij alles klein..
Doe paksoi, Chinese kool en prei in een kom.
Doe shi take, wortels, bosuitjes in een 2de kom.
Laat de groenten uitlekken
De voorbereiding is klaar, zet een koekenpan op hoog vuur en doe er twee eetlepels olie in, je gaat de vulling roerbakken!
Bak het vlees rondom bruin.
Bak de knoflook even mee.
Roerbak het wortelmengsel ook mee.
Roerbak ook het koolmengsel.
Roerbak beide groentenmengsels in 1 minuut per keer, roer dan de Shaoxing er door en wacht tot de kool geslonken is
Roer er dan ook de olie en soja door.
Roer de suiker, peper en zout erdoor.
Roer de maizena met het hete water.
Roer het papje door de vulling.
Laat het nog 1 minuutje binden.
Laat de vulling 1 uur afkoelen.
Zet de pan met olie laag op.
Trek de dunne vellen deeg heel voorzichtig los van elkaar.
Leg het deeg diagonaal voor je en schep er twee eetlepels vulling op.
Stop de onderste punt in, onder de vulling.
Roer een papje van 1 eetlepel maizena met 1 eetlepel warm water, om de punten van de envelopjes vast te plakken
Verhit de olie nu op middelhoog vuur tot 180°C
Vouw beide zijkanten van het deeg in een envelopje.
Plak de punt van de envelop vast, met het maizena papje.
Het maizenapapje plakt als het droog is, laat drogen terwijl je rolt.
Zo bak je de loempia's.
Laat de loempia's voorzichtig in de hete olie zakken.
Draai ze nu en dan om in de olie en bak ze gelijkmatig bruin.
Laat de loempia's uitlekken op een dikke laag keukenpapier.
Zo maak je de dipzaus
Verwarm de soja met suiker en water tot de suiker gesmolten is.
Laat de dipsaus afkoelen tot alle loempia's gebakken zijn.
Geniet van je snacks en Xin Nian Kuai Le! - Gelukkig Chinees Nieuwjaar!