De boodschappen
150 gram ananas
250 ml melk
1 zakje gist, 7 gram
1 vrije uitloop ei
30 gram lichtbruine basterdsuiker
250 gram meel
25 gram boter, gesmolten
mespunt zout
zonnebloemolie om in te frituren
poedersuiker naar smaak
Oud&Nieuw zonder oliebollen? Dat kan niet! Maar om de traditie half te doorbreken vullen we ze met ananas i.p.v. met rozijnen en...we maken ze op hapklaar formaat!
Zo maak je ananas-oliebollen
Snij de ananas in kleine stukjes.
Verwarm 220 ml melk tot lauw.
Los de gist in de melk op.
Roer het ei er door en de suiker.
Doe het meel in een grote mixerkom en maak een kuiltje in het midden.
Giet er voorzichtig de warme melkmix bij.
Mix het melkmengsel door het meel.
Voeg de rest van de melk, boter en zout toe.
Mix het beslag nog 15 minuten goed door.
Vouw voorzichtig de ananasstukjes in het beslag.
Bedek de kom met een vochtige theedoek.
Laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plek.
Om oliebollen mooi rond te krijgen moet je heel veel oefenen, het is een hele kunst. Gelukkig voor ons smaken minder mooi ronde oliebollen ook erg lekker!
Gebruik een pan met een dikke bodem en doe er zonnebloemolie in.
Verhit de zonnebloemolie tot 180°C.
Schep met twee lepeltjes voorzichtig beslag in de olie.
Bak de oliebollen rondom goudbruin.
In +/- 2 minuten zijn de oliebolletjes al klaar om met de schuimspaan uit de pan geschept te worden, laat ze even goed uitlekken op keukenpapier.
Strooi poedersuiker naar smaak op de ananas-oliebollen.
Fijne jaarwisseling en onze beste wensen voor 2018!