Boodschappenlijstje
200 gram rozijnen
500 gram tarwebloem
1 mespuntje zout
50 gram boter
1 vrije uitloop bio-ei
500 ml volle melk
7 gram fast action gist
3 liter zonnebloemolie
poedersuiker, naar smaak
Dit jaar bakken we zelf traditionele oliebollen voor oudejaarsavond en we kunnen eerlijk zeggen, met oma's recept valt dat helemaal niet tegen! Het enige dat we wijzigen: in het originele recept bak je met half krenten en half rozijnen. Wij doen er alleen rozijnen in, de volle 200 gram.
Zo maak je oliebollen
Wel de rozijnen 15 minuten in warm water en dep ze goed droog.
Weeg het meel af, roer het zout er door en zeef het in een grote kom.
Smelt de boter en laat het afkoelen.
Voeg het ei aan de gesmolten boter toe.
Voeg de melk ook aan het mengsel toe,
Klop alles met de garde goed door elkaar.
Voeg de gist toe en roer door het mengsel.
Schenk het natte mengsel bij het droge.
Roer de twee door elkaar tot een dik beslag.
Schep de rozijnen door het beslag, verdeel ze goed.
Dek het beslag af met een schone theedoek.
Laat het beslag ca 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Het beslag hoort nu in volume verdubbeld te zijn.
Roer het beslag na het rijzen of tijdens het bakken niet meer door!
Zo bak je de oliebollen
Verhit de olie tot 180°C
Doop de ijsschep in de olie, dan laat de bol makkelijk los.
Schep bolletjes deeg met een ijsschep.
Draai de oliebollen met de schuimspaan om als ze bruin zijn.
Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Strooi lekker veel poedersuiker over de oliebollen, fijne jaarwisseling!