Boodschappenlijst
250 gram rogge- of speltbloem
250 gram tarwebloem + snufje zout
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels koekkruiden
225 gram bruine basterdsuiker
1 glas sterrenmix thee
6 eetlepels keukenstroop
vrije uitloop bio-eieren
75 gram gestampte muisjes
optioneel: 25 gram rozijnen
1 eetlepel boter of olie (om in te vetten)
50 gram extra tarwebloem (om te bestrooien)
Vandaag beginnen we met een rondreis langs de twaalf Nederlandse provincies. Naar één van hun streekgerechten dan, om precies te zijn. Ons eerste recept komt uit Groningen en voor ons eerste gerecht kozen we Oudewijvenkoek of Ol'wief, zoals ze in Groningen zeggen. Het recept voor deze koek is eeuwenoud en geliefd in heel Nederland. Denk aan een zachte soort ontbijtkoek met een vleugje anijs. We gaan er vandaag één bakken.
Zo maak je O'lwief
Zeef beide soorten meel, zout en bakpoeder in een kom.
Roer het door elkaar tot alles goed gemengd is.
Roer er de bruine bastersuiker en de koekkruiden door.
Zet een royaal glas thee met de Sterremix smaak.
Los de stroop op in de hete thee en laat het afkoelen.
Klop een scheut lauwe stroop-thee door het meelmengsel.
Klop eerst 1 ei door het mengsel en klop dan het 2de door.
Meng het goed door elkaar.
Kijk of het nog wat thee nodig heeft.
Voeg de muisjes en rozijnen toe.
Roer ze door het beslag.
Het beslag moet de dikte van een stevig cakebeslag hebben, is het te dik roer er dan nog wat koude thee door
Zet het beslag 2 uur opzij op een koude plek.
Vet de cakevorm goed in.
Bestrooi de vorm met meel.
Verwarm de oven voor op 180°C
Draai de oven naar 170°C zodra je de koek in de oven zet
Schep het beslag in de vorm.
Strijk glad met een natte lepel.
Strooi er wat meel over.
Bak de koek in 1 uur gaar.
Check met een prikker of de koek gaar is, neem de vorm uit de oven en laat de ol'wief koek iets afkoelen
Verpak de koek in folie en laat hem 24 uur rusten.
Serveer de Ol'wief koek met zachte boter.
Morgen zijn we in Friesland!