SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Onze tuin

in December
Moestuin, Info en Winter
01. egel takkenhuisje
02. moestuinbak frambozen
03. moestuinbak komkommers

Het is een sombere decemberdag vandaag. Het lijkt meer herfst dan winter in onze tuin! De bladeren verkleurden pas laat, door de zachte temperaturen van de afgelopen maand.

Eind november, 's avonds laat, vonden we een leuke verrassing in de tuin, er wandelde een egeltje rond! Toen de mini-monstertjes dat hoorden werd er onmiddellijk een takkenhuisje gebouwd, voor de egels winterslaap. Dat hadden we toevallig pas voorgelezen :) Helaas is er nog geen egel in het huisje gesignaleerd.

De moestuinbakken zijn zo goed als leeg, op wat kruiden na. De framboos is afgeknipt tot aan de grond, die schiet in het voorjaar weer omhoog. De komkommers en tomaten ruimden we vorige maand al op. We vullen de bakken bij met biologische, bemeste tuinaarde, alvast voor het voorjaar.

04. krentenboom
05. vuurdoorn
06. hertshoorn
07. druiven

De krentenboom houdt de laatste bladeren nog vast, de vuurdoorn heeft nog prachtig vuurrode bessen, terwijl de bessen van de Hertshoorn aan het verschrompelen zijn. De druiven verliezen ook rap hun bladeren, de laatste blaadjes zijn wel heel mooi geel.

08. forsythia
09. dennenboom
10. forsythiall

Onze twee Forsythias, aan beide kanten van de tuin, zijn ook in herfstkleuren, ze hebben nog veel blad. Onze dennenboom doet het heel goed, die heeft het naar zijn zin als de dagen kouder worden.

13. acacia
14. dwerg mispel
15. blauwe regen
16. hulst

De Acacia is de laatste die zijn blad verliest, maar met alle andere vallende blaadjes, afgeknipte takken en onkruid wieden, is er nog veel doen voor de winterkou inzet. De bijeengeveegde bladeren droppen we in de perken, daar vergaat het tot compost en beschermt het planten en bloembollen tegen de kou. De mini-monsterjes helpen graag, met de bladerenhark ;) verspreiden ze de tuinaarde egaal in de moestuinbakken.

De Dwergmispel zit vol met bessen, hij staat er prachtig bij en in de voortuin groeit Hulst. De hulst is vorig jaar rigoreus gesnoeid. Het keukenraam was er bijna achter verdwenen! Daarom zijn er wat minder bessen nu, maar de blaadjes zijn prachtig donkergroen!

De insecten zijn verdwenen uit de tuin, niet echt, maar ze hebben een warm plekje gezocht en ze slapen nu door de wintermaanden heen. De (naakt)slakken ook maar de vogels zijn er nog. Nog even wachten en dan gaan we ze (de vogels) weer voeren!

Het-jaar-in-onze-tuin-blog is rond, we vonden het erg leuk om te laten zien hoe zo'n jaar er bij ons uitziet. Mocht het in de winter sneeuwen, dan laten we dat nog even zien maar verder: het was leuk maar nu is het klaar!