SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Op ons laatste herfstvakantie-uitje

doen we een workshop
Info, Vakantie- & weekenduitjes, Spelend leren en Buiten spelen
Onder onze voeten sidepic

Kinderworkshop 'Onder onze voeten'

Waar?
Arboretum Trompenburg
Honingerdijk 86
3062 NX Rotterdam

Wanneer?
20 t/m 22 oktober 2021

Meer info

Voedselbos overtuin sidepic

Vandaag gingen we naar de workshop "Onder onze voeten' waarin illustrator Veerle Roest met een groepje mini-monstertjes op pad gaat, in de schitterende Trompenburg herfsttuinen. Waar gaat de workshop over? Onze mini-monsters zijn vooral gegrepen door de vraag: Waar komen de paddenstoelen vandaan? Veerle weet het antwoord op deze vraag maar ze leert ze ook waar afgevallen bladeren, dennenappels en kastanjes na de herfst blijven.

Voedselbos overtuin 01
Voedselbos overtuin 02
Voedselbos overtuin 03

We gaan eerst op weg naar De Overtuin, naar het Voedselbos, daar heeft Veerle een kunstinstallatie gemaakt, in het Rode huisje. De installatie gaat over het belang van mycelium, een schimmelnetwerk van kleine, witte, communicerende draadjes die informatie en voedingsstoffen van boom naar boom doorgeven.

Dit is ook onze eerste keer in het Voedselbos, we zijn er erg benieuwd naar! De ingang alleen is al heel mooi, je scant je kaartje en het hek gaat open...spannend!

Voedselbos overtuin 04
Voedselbos overtuin 05
Voedselbos overtuin 06
Voedselbos overtuin 07

Als je het Voedselbos binnenkomt zie je eerst een groot bord met uitleg over het Voedselbos, en dan de perken. In de perken staan kruiden, struiken en bomen met fruit, alleen nu is er geen fruit meer. We vinden nog een bord met uitleg over hoe en waarom het voedselbos lang geleden is ontstaan en in verband met de duurzame landbouw nu.

Voedselbos overtuin 09
Voedselbos overtuin 08
Voedselbos overtuin 10

Maar dan...in het Rode huisje kunnen de mini-monstertjes zo maar door de kunstinstallatie lopen, onder en tussen het Mycelium door. Ze vinden het prachtig! Daarna gaan we buiten blaadjes zoeken maar wat komen we het eerst tegen? Paddenstoelen, rood met witte stippen! Het lijkt wel een sprookjeslaantje, de paddenstoelen staan in een lange rij :))

Voedselbos overtuin 11
Voedselbos overtuin 12
Voedselbos overtuin 13

Het is hier erg mooi! De kids struinen lekker door het Voedselbos, op zoek naar de mooiste bladeren. Ze hebben blaadjes nodig om er zometeen, samen met Veerle, een prachtig kunstwerk van te maken. Afgewaaide bladeren zijn er genoeg, dus we vinden al snel waar we naar op zoek zijn. We gaan langzaam de richting van de uitgang op, terug naar de Trompenburgtuin.

Voedselbos overtuin 15
Voedselbos overtuin 16

Omdat het af en aan hard regent vandaag kunnen we niet buiten blijven. Daarom gaan we lekker warm en gezellig in de cactus-kassen kunst maken. De mini-monstertjes hebben er zijn in. Ze hebben goed naar Veerle geluisterd en ze doen hun uiterste best om er iets heel moois van te maken. Zo te zien lukt dat goed! Dan is de workshop klaar en gaan we fijn naar het Theehuis.

Voedselbos overtuin 17
Voedselbos overtuin 18
Voedselbos overtuin 19
Voedselbos overtuin 20

Na thee en heerlijke pannenkoeken in het Theehuis lopen we terug naar de uitgang. Dat is niet vervelend want de Trompenburg tuin is in elk seizoen schitterend. Er is zoveel te zien, juist in de herfst! Schitterende Herfst-anemonen, Dahlia's en herfst Asters, in verschillende soorten en kleuren, wie houdt daar nou niet van?

Voedselbos overtuin 21
Voedselbos overtuin 22
Voedselbos overtuin 23
Voedselbos overtuin 24

Onderweg zien we super coole geschubde intzwammen, Judas penning (Lunaria), de Callicarpa (bodinieri 'Profusion') met heel veel felpaarse bessen en een onbekende struik met gele bessen. Bij de uitgang zien we schitterende herfstkleuren aan de bomen en de laatste Monnikskap (Aconitum) bloemen van het jaar. Maar de mini-monstertjes rennen vrolijk over de paden, die lopen over van energie en hebben geen tijd meer voor al dit moois ;)) Het was een fijne dag, Veerle was heel lief en we hebben veel geleerd, maar nu gaan we weer naar huis.

Voedselbos overtuin 25
Voedselbos overtuin 26
Voedselbos overtuin 27

Fijne herfst!