Boodschappenlijst
voor het brooddeeg
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker
60 ml warm water
60 gram boter
125 ml melk
1 vrije uitloop bio-ei
375 gram meel
½ theelepel zout
50 gram fijne suiker
voor de vulling
120 gram geweekte sultanas
rasp van ½ citroen
45 gram bruine suiker
½ theelepel kaneel
voor het suikerglazuur
50 gram poedersuiker
enkele druppels citroensap
wat water
De paaskroon ziet er indrukwekkend uit maar is heel makkelijk te maken. Door de vele foto's lijkt het heel veel werk en tijd te kosten maar ook dat valt reuze mee. Je werk in een fases, bijvoorbeeld omdat het brooddeeg tussendoor moet rijzen. Dus je bent wel een middagje zoet maar tussendoor heb je ook vrije uurtjes ;)) In deze saaie tijd is het een leuk klusje met een heerlijk smakende paaskroon aan het eind!
1. De voorbereiding
Roer de gist met een theelepel suiker door elkaar.
Roer het water erdoor en zet het mengsel 15 minuten opzij.
Roer de bruine suiker, rasp en kaneel door elkaar.
Voeg de rozijnen aan het mengsel toe, roer door elkaar en zet opzij.
Roer meel, zout en suiker door elkaar.
Maak middenin een kuiltje, zet de kom opzij.
Smelt de boter en roer het door de melk.
Laat het botermengsel afkoelen.
Klop het ei er door.
Tot het 1 geheel is.
Pak het gistmengsel er bij.
Nu maak je het deeg
Schenk beide mengsels in het kuiltje.
Roer met een vork van binnen naar buiten.
Roer langzaam het buitenste meel er door.
Roer met de vork totdat het te zwaar wordt.
Kneed het deeg snel met de hand.
Strooi meel op een bakmat.
Kneed het deeg tot het glad is.
Leg het deeg in een schone kom.
Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het minstens 1 uur rijzen.
Zo maak je de paaskroon
Check of het deeg is gerezen.
Het zou verdubbeld moeten zijn.
Kiep het deeg op een bakmat.
Rol een rechthoek van 23x40cm.
Strooi de vulling op het deeg.
Rol het lichtjes in het deeg.
Rol het deeg in de lengte op.
Vorm de cilinder in een ring.
Plak de cilinder dicht met water en plak op dezelfde manier de ring aan elkaar
Maak met een scherp mes 12 diepe sneden.
Draai de broodjes tot ze plat liggen.
Laat onder de theedoek weer 1 uur rijzen.
Leg de kroon op bakpapier op de bakplaat.
Bak de paaskroon
Verwarm de oven voor op 200°C
Schuif de kroon in het midden van de oven.
Bak hem in 25 minuten gaar en goudbruin.
Laat de kroon op een rooster iets afkoelen.
Zo maak je het glazuur
Doe poedersuiker, druppels citroen en water in een kom.
Roer het tot het een glad, dik vloeibaar glazuur is.
Laat het glazuur van een lepel over de hete paaskroon lopen.
Laat het glazuur drogen.
Lekker bij koffie en thee of bij het paasontbijt!
Fijne paasdagen!