De boodschappen
1/2 citroen + 1 sinaasappel
200 gram meel + snufje zout
zakje gedroogde gist (7 gram)
10 gram honing
70 gram boter
5 eieren
bakspray of extra boter
500 ml slagroom
300 gram suiker
400 ml water
45 ml bruine rum, 1 theelepel vanille
100 gram vers fruit
Aangekomen in Roemenië maken we kennis met de Savarin, een rumcake verwant aan de Franse Baba au rhum. Het zijn individuele cakejes, volgezogen met rum, (De Roemenen laten de cakes er een hele nacht in staan) en geserveerd met slaroom en vers of gedroogd fruit, Wij kiezen voor verse aardbeien. Om de mini monstertjes mee te laten eten van deze heerlijke Savarin cake delen we de siroop en vervangen we de rum door vanille extract.
Zo maak je Savarin
Weeg 100 gram suiker af van de 300 gram en doe het in een pan.
Laat de suiker lichtbruin smelten zonder roeren, schud af en toe de pan.
Draai het gas uit, laat de rest van de suiker erin smelten en voeg het water toe.
Verdeel de siroop over twee kommen en laat het helemaal afkoelen
Pers en rasp de sinaasappel en de citroen.
Mix meel, boter, zout, gist, honing, fruitrasp en -sap samen.
Zet de mixer op de middelste stand en mix het tot een deeg.
Breek de eieren, voeg ze 1 voor 1 toe en deeg wordt beslag.
Als alle eieren toegevoegd zijn moet het beslag er dun, glad en glanzend zijn.
Vet de vormpjes in, bestuif ze met meel en tik het teveel aan meel af.
Laat de half gevulde vormpjes op een warme plaats rijzen.
Verwarm de oven voor tot 170°C
Plaats de vormpjes in het midden van de oven als het beslag gerezen is.
Bak de cakes goudbruin in 20-25 minuten.
Laat ze in de vorm afkoelen op een rooster.
Zet twee van de cakes in een kom en giet er vanillesiroop over.
De andere twee cakes zet je in de siroop met rum.
Laat de cakes er een uurtje in staan en dan uitlekken.
Klop de slagroom stijf genoeg om op te spuiten.
Spuit een rozet slagroom op de cake en versier met een aardbei.
Serveer de Savarin bij de thee met een schaaltje extra aardbeien erbij.