De boodschappen
125 gram zachte boter
50 gram fijne kristalsuiker
1 vrije uitloop ei
250 gram gezeefde bloem
snufje zeezout
750 gram pruimen
Recept van Ketty Thull
In het mooie Luxemburg eten we een heerlijke pruimentaart. Het recept komt van de in 1905 geboren Ketty Thull, Luxemburg's kookgoeroe sinds de jaren 30. Zij schreef haar debuut in 1937: De Raadgever voor de Luxemburgse huisvrouw bij het conserveren (!!). In 2011 is haar Standaardwerk voor de Luxemburgse keuken en eetcultuur (herzien door Carlo Sauber) opnieuw uitgegeven. Superleuk!
Zo maak je een Luxemburgse quetschentaart
Klop de boter en de suiker crèmig.
Doe het ei erbij en mix het luchtig.
Voeg het meel in delen toe.
Klop het tot samenhangend deeg.
Kiep het deeg uit de kom op een bloembestoven werkvlak.
Kneed het deeg in een bal en verpak het in transparant folie.
Laat het deeg 30 tot 60 minuten rusten in de ijskast.
Verwarm de oven voor op 200°C
Rol het deeg uit in een cirkel onder een stuk folie
Leg het deeg over de vorm en verwijder het folie.
Druk het deeg in de vorm en snij het teveel af.
Was de pruimen onder stromend water en laat ze drogen.
Verwijder de pitten en snij ze in vieren.
Leg de pruimen rondom in de taartbodem.
Bak de taart in 40 minuten goudbruin.
Laat de taart in de vorm afkoelen. Serveer de taart in punten.
De pruimentaart smaakt lekker fris en fruitig!
Gudden Appetit! We zien je morgen op Malta!