Icon en

Ricciarelli

Toscaanse amandelkoekjes
Italiaans en Koekjes
Riciarelli sidepic

De boodschappen
2 vrije uitloop eiwitten
druppels citroensap
200 gram poedersuiker + extra
200 gram amandelmeel
2 eetlepels amandel-essence
1 vanillestokje
schil van 1 sinaasappel, geraspt

Riciarelli sidepicll

De zachte amandelkoekjes die we vandaag maken worden eigenlijk vooral in Sienna tijdens de kerstdagen gegeten, maar wij vinden ze het hele jaar door erg lekker. Het recept is van de Toscaanse foodblogger Giulia Scarpaleggia en komt van de Great Italian Chefs website. Hou er rekening mee dat er een nacht in de ijskast nodig is om de smaken te blenden, dus je bakt de koekjes een dag later!

Zo maak je ricciarelli-koekjes

Riciarelli 01
Riciarelli 02
Riciarelli 03
Wrijf de mengkom in met een halve citroen.
Scheidt de twee eieren.
Klop ze met wat druppels citroensap stijf.
Riciarelli 04
Riciarelli 05
Riciarelli 06
Riciarelli 07
Rasp de schil van een biologische sinaasappel.
Snij een vanillepeul door en schraap de vanille er uit.
Weeg de poedersuiker af en vouw het in het eiwit.
Gebruik de zachte spatel, schep de suiker voorzichtig door.
Riciarelli 08
Riciarelli 09
Riciarelli 10
Schep het meel er in gedeelten door.
Schep dan de essence, rasp en vanille erdoor.
Schep het deeg in een schone kom.

Trek huishoudfolie over de kom en zet hem een nacht in de ijskast

Dag 2
Verwarm de oven tot 160°C en leg een vel bakpapier op je bakplaat. Leg de koekjes er op enige afstand van elkaar op, ze lopen iets uit!

Riciarelli 11
Riciarelli 12
Riciarelli 13
Riciarelli 14
Bestuif je werkplek met poeder-suiker en rol een cilinder.
Snij de cilinder in stukjesen vorm de koekjes ovaal.
Strooi poedersuiker over de koekjes en leg ze op de bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 18 minuten, ze zijn dan nog zacht.
Riciarelli 15
Riciarelli home
De koekjes stijven op tijdens het afkoelen.
Strooi wat extra poedersuiker op de afgekoelde ricciarelli.

In een afgesloten koekjesblik kun je de lekkere ricciarelli wel even bewaren.