De boodschappen
Het brood: 40ml extra virgin olijfolie
5 gram zeezout
1 zakje droge gist (7 gram)
220ml lauw water
5g suiker
De topping: +/- 25 cherry tomaatjes
gedroogde oregano, naar smaak
2 eetlepels lauw water
extra virgin olijfolie, naar smaak
grof zeezout of rijpe parmezaanse kaas
Schiacciata is heerlijk Italiaans brood met cherry tomaten. Het recept komt van Manuela Zangara. In 2011 begon zij een foodblog Manu's Menu (in het Engels) met Italiaanse homecooking recepten. We zijn fan van Manuela, haar recepten lukken gewoon altijd, daar hoef je geen keukenprinses voor te zijn! Vandaag bakken we niet 1 maar 2 schiacciata, 1 met grof zeezout en 1 met kaas, te lekker zijn ze!
Zo maak je schiacciata
Mix de gist met de suiker en het lauwwarme water.
Roer het klontvrij en zet het opzij tot het schuimt.
Schenk het in de mixer en voeg meel en olijfolie toe.
Mix het deeg met een deeghaak of met de hand.
Vorm een bal van het deeg, dek af met folie en laat het minimaal 1 uur rijzen.
Vet intussen 2 ronde vormen van 24 cm Ø in met olijfolie.
Halveer de cherry tomaten
Verdeel het deeg in twee helften als het is verdubbeld.
Druk het deeg stevig in de vormen, met je vuist.
Laat het deeg nog 30 minuten rijzen in de bakvormen.
Druk er tomaatjes in, druppel er olijfolie, water en oregano over.
Verwarm de oven voor tot 200°C
Strooi pittige parmezaan over de een, grof zeezout over de ander.
Bak de broden in 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat de broden in het blik afkoelen, eet ze lauwwarm.
Sciacciata smaak het lekkerst als het direct gegeten wordt maar je kunt het brood wel invriezen. Ontdooi ze wanneer je ze wil eten en warm ze op in de oven.