Boodschappenlijst
12 biologische eieren (minstens 70g per ei)
250 gram fijne suiker
250 ml melk
250 ml extra vierge olijfolie
1 eetlepel vanille-extract
1 citroen, rasp en sap
1000 gram zelfrijzend bakmeel
Vandaag bakken we Sguti Calabresi, Italiaanse paasbroodjes. Ze worden gebakken van zelfrijzend bakmeel, niet met broodmeel en gist, zonder boter maar met olijfolie. We willen er haasjes van maken maar je kunt wel zien dat ze niet uit Italia komen. We moeten nog jaren oefenen!
Zo maak je Sguti Calabresi
De voorbereiding
Was 6 eieren heel goed schoon.
Rasp en pers de hele citroen uit.
Meet en weeg alle ingrediënten.
Breek 5 van de eieren in een mixerkom.
Mix de eieren tot ze bleek en schuimig zijn.
Voeg de suiker, melk, olie, vanille en citroen rasp toe.
Voeg het citroensap toe en mix alles goed door elkaar.
Zeef het zelfrijzend bakmeel bij het mengsel in de mixer, ongeveer 1 vol theekopje per keer
Zet de deeghaak op de mixer.
Mix tot het meel is opgenomen.
Voeg theekopjes meel toe tot het op is.
Als het deeg erg plakkerig is, meng er dan geleidelijk wat meer meel door
Verwarm de oven voor op 180°C en leg bakpapier op de bakplaat
Strooi meel op je werkplek.
Kneed het deeg 5 minuten.
Verdeel het deeg in gelijke stukken.
Rol het stuk dik uit.
Leg er een schoon ei op.
Vouw het deeg in het midden.
Draai de boven- en onderkant.
Snij onder- en bovenkant in.
Vorm de oren en pootjes.
Leg de broodjes op de bakplaat.
Strijk geklopt ei op de broodjes.
- Bak de broodjes ver uit elkaar want ze gaan rijzen tijden het bakken
- Bak ze in 20 minuten goudbruin en draai indien nodig de bakplaat om zodat de broodjes gelijkmatig kleuren
- Laat de paasbroodjes nog 5-6 minuten bakken maar bak ze niet te lang, dan worden ze droog
Laat de Sgute Calabresi afkoelen op een rooster.
Vrolijk pasen!