Boodschappenlijst
2 rode paprika’s, dun gesneden
2 gele paprika's, dun gesneden
1 rode ui, dik gesneden
1 aubergine, in reepjes gesneden
800 gram trostomaten, in vieren gesneden
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel paprikapoeder
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie
4 vrije uitloop eieren
optioneel: geraspte kaas, die gemakkelijk smelt
handje verse koriander, grof gehakt
pitabroodjes, verwarmd, om te serveren
Voor wie dit populaire gerecht nog niet heeft gegeten: Shakshuka is een vegetarische ovenschotel uit het Midden-Oosten. De mini-monsters vinden vegetarisch eten prima, de groenten en een gepocheerd ei maar... niet zonder kaas :) Dus helaas, ons verder authentiek gemaakte gerecht staat niet zo prachtig op de foto als zonder kaas. Maar zo'n foto weegt voor ons natuurlijk niet op tegen gezellig met zijn allen lekker eten!
Zo maak je Shakshuka
De voorbereiding
Was de groenten.
Snij de groenten in repen.
Snij de tomaten in vieren.
Verwarm de oven voor op 200°C
Doe paprika, ui, aubergine en tomaat in een grote ovenschaal.
Kruidt de groenten met zout & peper, komijn en paprika.
Sprenkel de olijfolie er over en roer goed door.
Leg de tomaat bovenop en druppel er ook wat olie over.
Schuif de schaal in het midden van de voorverwarmde oven.
Rooster de groenten 25 minuten.
Schep de tomaten over in een kom.
Plet de tomaten tot een saus.
Verlaag de oventemperatuur tot 180°C
Schep de tomatensaus terug bij de groenten en roer het door.
Maak 4 kuiltjes met de bolle kant van een lepel.
Breek de eieren in de kuiltjes, bestrooi met wat zout en peper.
Als je voor met kaas kiest strooi het er dan nu op.
Schuif de schotel terug in de oven en bak de Shakshuka nog 10 minuten, totdat de eieren net zijn gestold of naar je smaak zijn gekookt.
NB Met kaas kan het iets langer duren voordat de eieren gepocheerd zijn.
Verwarm de pitabroodjes 2 - 4 minuten in de broodrooster.
De Shakshuka ziet er mss niet mooi uit maar het smaakt geweldig!