Boodschappenlijst voor de gehaktballen
450 gram varkensgehakt
8 gram gember, fijngehakt
1 bosuitje, in ringetjes
1 groot vrije uitloop bio-ei
25 gram paneermeel
1 eetlepel Shaoxing-wijn
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel oestersaus
½ theelepel witte peper
¼ theelepel vijfkruidenpoeder
1½ theelepel maizena + 60 ml water
Optioneel: 100 gram waterkastanjes (in blik)
plantaardige olie (om in te bakken)
Voor de saus
1 eetlepel plantaardige olie
2 schijfjes gember
2 bosuitjes (in stukken, witte en groene delen gescheiden)
2 volle theelepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel Shaoxing-wijn
1½ eetlepel sojasaus
1 eetlepel oestersaus
1 theelepel maizena (gemengd tot een papje met 1 eetlepel water)
100 gram kastanje champignons
(Ipv waterkastanjes roerbakken wij op het eind champignons mee)
Voor Chinees Nieuwjaar maken we (enigzins aangepast) Shīzitóu met rijst en Paksoi, lekkere gehaktballen naar een authentiek Chinees recept. In het Nederlands zouden de gehaktballen Leeuwenhoofd gehaktballen heten. (Download het uitgebreide recept in PDF)
We hebben de gehaktballen met een geribbelde koekuitsteker bewerkt maar dat is tijdens het bakken helemaal de mist in gegaan. Letterlijk en figuurlijk! ;)) Maar de gehaktballen smaken er niet minder lekker om, het had alleen heel leuk gestaan en meer op een leeuw geleken.
Zo maak je Shīzitóu
Doe het gehakt in een kom.
Snij de uien in ringetjes.
Voeg alles aan het gehakt toe.
Blend het in een pasta..
Schraap de pasta uit de blender.
Rol er gehakt ballen van.
Bak ze in de plantaardige olie.
Bak de gehaktballen totdat ze rondom mooi bruin zijn, ze hoeven niet gaar te zijn, dat garen komt later!
Verwijder de gehaktballen uit de pan.
Dek af en zet ze opzij.
Zo maak je de saus
Snij de ui in reepjes en de gember in 2 plakjes.
Verhit de olie en bak de witte uien en de gember er in.
Voeg de bruine suiker en de Shaoxingwijn aan de pan toe.
Roer er het maizena papje door en laat de saus binden.
Laat de gehaktballen in 12-15 minuten garen in de saus.
Leg ze in een schaal en bak de groene ui en champignons even zacht.
Schenk de saus over de Leeuwenhoofd gehaktballen.
Terwijl de gehaktballen 12-15 minuten moesten garen, kookten we de rijst en roerbakten we Paksoi
Zo zijn alle gerechten tegelijk klaar.
Nu dekken we de tafel en gaan we lekker eten!
Xin Nian Kuai Le! Gelukkig Chinees Nieuwjaar!