De boodschappen
1500 gram sinaasappels
1 citroen, geperst
500 gram geleisuiker speciaal
500 gram suiker
Het is wel even een werk, sinaasappel marmelade maken. Het duurt ook lang, je moet een dag van tevoren beginnen. Maar het is werkelijk de moeite waard want homemade marmelade lijkt totaal niet op die uit een potje. Je kijkt met plezier naar de prachtige potjes met gele schilletjes en...het smaakt erg lekker!
Zo maak je verse sinaasappel-marmelade
Pers de sinaasappels.
Pers de citroen.
Snij sinasschillen in dunne reepjes.
Zet pitjes en schilletjes onder water.
Bewaar sinaasappel- en citroenpitjes, die helpen straks met het opstijven.
Snij de schil in dunne reepjes en haal er zoveel mogelijk wit vanaf, dat maakt je jam erg bitter.
Zet alle vier ingrediënten - afgedekt met huishoudfolie - een nachtje in de ijskast.
Morgen verder!
Snij de schil in dunne reepjes en haal er zoveel mogelijk wit vanaf, dat maakt je jam erg bitter.
Zet alle vier ingrediënten - afgedekt met huishoudfolie - een nachtje in de ijskast.
Morgen verder!
Doe de schillen en pitjes met het water in de pan.
Kook de schillen zacht in +/- 2 uur, vul verdampt water bij.
Zeef de pitjes eruit, ze kunnen nu weggegooid worden.
Doe de sappen bij de schilletjes en kookwater in de pan.
Voeg de beide suiker aan de pan toe.
Breng het mengsel aan de kook en kook 4 minuten door.
Steriliseer de potjes, zet ze omgekeerd op een theedoek.
Meet de sappen, kookvocht en schilletjes, dit moet samen ongeveer 1¼ liter - 1250 ml zijn.
Verwijder met een schuimspaan het schuim van de jam.
Laat de jam 5 minuten staan voor je het in de potjes giet.
Sluit de potjes goed af, draai ze om en laat ze nog 5 minuten staan.
De sinaasappel-marmelade smaakt te lekker op toast, met een ongezond decadente laag boter eronder zelfs nog beter ;)
Enjoy!