De boodschappen
2 eetlepels lauw water
1 theelepel gedroogde gist (5 gram)
1 theelepel kristalsuiker
400 gram meel
1 theelepel zout
2 eetlepels extra virgin olijfolie
200 ml lauw water
wat extra virgin olijfolie om in te vetten
Het recept voor deze heerlijke witte weekendbroodjes uit Italie is van Manuela Zangara. Van geboorte is ze Italiaans maar ze woont al jaren in Engeland en is een foodblogger op Great British/Italian Chefs website. De broodjes zijn gemakkelijk te maken en de kids vinden ze geweldig, omdat ze de vorm van slakkenhuizen hebben.
Doe het meel in de mixerkom samen met de olijfolie en het zout.
Zo maak je de Slakkenhuisbroodjes
Maak eerst een gistmengsel zodat de broodjes straks goed rijzen. Roer hiervoor de gist en de suiker door 2 eetlepels lauw water.Doe het meel in de mixerkom samen met de olijfolie en het zout.
Laat de gist 5 minuten staan, tot er iets schuim op komt.
Maak een kuiltje in het meel en giet het gistmengsel er in.
Zet de mixer aan en voeg langzaam het lauwe water toe.
Laat de mixer (met de deeghaak) 5 minuten kneden.
Vet intussen een schone kom in met een druppel olie.
Neem het deeg ui de mixer en kneed het met de hand.
Kneed tot het deeg glad en soepel aanvoelt.
Rol het deeg in een bal, leg het in de ingevette kom en dek het af met een vochtige theedoek.
Zet de kom op een warme plek en laat het 1 uur rijzen.
Neem het deeg uit de kom als het in volume verdubbeld is.
Snij het in 6 ongeveer gelijke stukken, of weeg ze.
Rol elk stuk deeg tussen je handen in een lange slang.
Rol de slangen op in de vorm van een slakkenhuis.
Dek de slakkenbroodjes af en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Strijk wat olijfolie op de broodjes en zet ze in de oven.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de broodjes in 20 minuten lichtbruin.
Laat de slakkenbroodjes op een rooster afkoelen.
Lekker met jam maar ook met kaas of vleeswaren.