Icon en

Space Expo Noordwijk

presenteert: Missie in het Museum
Zomer, Vakantie- & weekenduitjes en Informatief en leerzaam
Space expo sidepic

Space Expo Noordwijk
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk

Telefoon: 071 - 20 01 400
Reserveer hier
www.space-expo.nl

Open: maandag t/m zondag
9.30 - 18.00 uur

Vandaag gaan we bij Space Expo Noordwijk op missie naar de ruimte, samen met de bekende Nederlandse astronaut André Kuipers & wetenschapsverslaggever Sander Koenen. We zijn al vaker naar het Space Expo Museum geweest maar nu met covid gaat alles anders. Je hebt een tijslot geboekt.

Als je buiten aankomt bij Space Expo is het al gelijk leuk, er staat een grote ruimtecapsule van de Ariane raket voor het museum en er is een unieke speeltuin. Je meldt je bij de ingang en bij binnenkomst in de hal ga je op een rode of blauwe stip staan (onze stip is rood). Je volgt jouw kleur stip naar een scherm dat aftelt naar lift off.

Dan gaan de deuren open en begint jouw reis naar de ruimte!

Space expo 01
Space expo 02
Space expo 03
Space expo 04

Als je door de dubbele deuren bent staat de looprichting op de vloer aangegeven met raketjes. Volg de neus van de raketten dan blijf je in de goede richting lopen. Zo wordt je op veilige afstand van anderen door het museum geleid.

Voor de schermen sta je steeds weer op je - in ons geval rode - stip. Op veilige afstand op de blauwe stip staat een andere familie. We kijken en luisteren naar de mannen op het scherm, die veel vragen en antwoorden hebben over missies naar space.

Space expo 05
Space expo 06
Space expo 07

André Kuipers is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij deed twee missies naar het ISS (International Space Station) van in totaal 204 dagen. We zijn nu op weg naar een replica (model) van het echte Space Station om te zien hoe astronauten daar maanden leefden in de ruimte.

Op de schermen vraagt Sander alles wat je zelf ook zou willen vragen aan André. Zoals: Hoe is het om maanden in zo'n kleine ruimte te leven met meerdere astronauten en hoe voelt het om gewichtsloos te zijn? Wat eet je en drink je in space en hoe ga je douchen, plassen en slapen? Wat doen astronauten daar in dat Space Station eigenlijk de hele dag?

En onderweg naar het Space Station kom je behalve de schermen ook nog echte capsules, satelieten en een Mars Rover model tegen. Zo cool!

Space expo 08
Space expo 09
Space expo 10
Space expo 11

Je ziet de echte Sojoez capsule waarmee André terug naar de aarde kwam. Op het scherm zit hij in die capsule en hij vertelt je alles wat er gebeurt tijdens zo'n terugvlucht. Hoe het voelde en wat hij in het echt meemaakte tijdens die trip terug naar de aarde.

Dan twee overzicht foto's om een indruk te geven wat je ziet als je door de museumruimte loopt en hoe de sfeer is.

Space expo 12
Space expo 13
Space expo 14
Space expo 15

Wij kochten het kinderticket voor Puk inclusief de Missie Toolkit. Dan kun je onderweg proefjes doen en een puzzel oplossen met een geheime code en daarmee verdien je dan je persoonlijke Ruimtevaart Diploma en een unieke Space Academy Astronauten Patch. Erg leuk!

Onze eerste opdracht is maak een vliegtuigje volgens de instructies op het scherm en kijk hoe het reageert op de zwaartekracht. Wat gebeurt er? Superleuk! Het vliegtuig is snel gemaakt en Puk heeft veel plezier met het vliegen!

Space expo 16
Space expo 17
Space expo 19

Dan gaan we weer verder en we oberserveren de aarde vanuit de ruimte. De mannen op het scherm kunnen er boeiend over vertellen, dus hier leren we weer veel van. Puk luistert aandachtig, hij vindt het ook fascinerend, net als wij! Hier krijgen we opdracht 2, ook over zwaartekracht

Dan door naar het ISS model, het International Space Station, daar kun je zo binnenwandelen en alles eens goed bekijken. Bij binnenkomst rechts zien we hoe een Sojoez capsule is aangekoppeld en een astronaut (pop!) komt het station binnen.

Space expo 20
Space expo 21
Space expo 22
Space expo 23

Ook hier staat weer een scherm met een supergrappig filmpje over hoe je eten en drinken uit de lucht naar binnen zuigt zonder zwaartekracht. Hoe het komt dat douchen niet kan maar hoe je toch schoon kan blijven als je drie maanden in het ISS zit. Hoe je zou moeten plassen en slapen in een ruimtestation. Slapen lijkt echt ongemakkelijk, hangend in een slaapzak in een klein hokje.

Alle filmpjes zijn Nederlands gesproken maar ondertiteld in het Engels en Duits. Je begrijpt dat hier vaak Britse en Duitse touristen komen om te zien hoe het er aan toe gaat in de ruimte. We horen dan ook verschillende talen om ons heen. Als we uit het ruimtestation komen zien we André weer, maar dan van karton.  Dan de 1e Amerikanen op die voet op de maan zetten, lang geleden.

Space expo 25
Space expo 24
Space expo 26
Space expo 27

Op weg naar de uitgang zien we een echte maansteen, in een pyramide van hars gegoten. We zien grote raketmodellen van Lego en Playmobil. in vitrines. Er is ook een modern ruimtepak van het ESA met op de achtergrond een moderne slaapzak te zien, een stuk beter dan de oude in het ISS model! Grappig!! De astronaut zit hier op een krukje te slapen!

Dan nog een oud model sojoez capsule, helemaal gebutst en verbrand door de dampkring, met ruimte voor maar 1 persoon. Brrr, griezelig! Er staat ook een groot stuk maansteen, met een niet aanraken bordje erbij. Dan gaan we naar een tafel om de puzzel op te lossen en de geheime code te kraken, onze laatse opdracht.

We komen naar buiten aan de andere kant van de ingang waar we de geheime code inleveren. Daar ontvangt Puk zijn persoonlijke diploma en de Astronauten Patch. Er is ook een kleine souvenir display, de shop is gesloten wegens Covid19. Na een uur staan we weer buiten, veel gezien en veel geleerd!

Na de uitgang is er buiten een flink terras waarop een Food Truck staat met lekkere koffie, ijs, tosties en poffertjes bijvoorbeeld. We gaan in de zon onder de parasol zitten met koffie en ijs. Puk heeft een Space kaleidoscoop als souvenier gekozen en daar is hij een poosje zoet mee.

Dan moet er even geklommen, gerend en gespeeld worden in de leuke speeltuin. Het was een fijne ruimtemissie en nu gaan we weer naar huis. De Space Walk met hand- en voetafdrukken van 13 internationale astronauten (in Noordwijk) bewaren we voor de volgende keer!