De boodschappen
250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram donkerbruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
150 gram koude boter, in blokjes
50 ml melk
snufje zout
Speculaas is traditioneel Nederlandse koek die niet mag ontbreken op een Sinterklaasfeest of op pakjesavond. Het feest zou gewoon niet hetzelfde zijn, dus we gaan lekker zelf speculaas bakken. Helemaal niet moeilijk en de kids laten er hun creativiteit op los zodat het toch uiteindelijk toch nog on-tradionele koekjes worden.
Zo maak je speculaas letters!
Zo maak je het deeg
Doe alle ingrediënten in de keuken-machine en mix ze door elkaar.
Kneedt het deeg ook nog even door met de hand.
Rol het speculaas deeg in een bal en verpak het in folie.
Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de ijskast, liever tot morgen.
Als je traditionele, houten speculaasvormpjes gebruikt vet je ze eerst goed in. Druk dan het deeg erin en strijk het aan de bovenkant glad. Tik nu het deeg er voorzichtig weer uit. Het vraagt even oefening om een mooi koekje uit de vorm te krijgen!
Zo bak je de speculaasletters
Verwarm de oven voor op 175°C
Rol het deeg in slangen en vorm er letters van.
Plaats de letters op bakpapier op de bakplaat.
Bak ze 10 tot 15 minuten in het midden van de oven.
De speculaas letters zijn al klaar! Van het resterende deeg maken we Pietjes.
Steek met een vormpje mannetjes uit het deeg.
Rol mutsen, veren en kragen voor de Pieten.
Geef Piet een gezichtje door met een prikker gaatjes te maken.
Bak de Pietjes 10-15 minuten in de nog warme oven.
Laat de speculaas afkoelen op een rooster.
De speculaas ziet er prachtig uit! Even proeven...heerlijk!
Fijne 5 december!