Speculaasbakjes
150 gram boter
125 gram donkere basterdsuiker
15 gram speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
snufje zout
2 eetlepels melk
Sinaasappelmousse
5 blaadjes gelatine (8 gram)
300 ml vers sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
sap van ½ citroen
100 gram fijne suiker
400 ml slagroom
Nu het bijna Pakjesavond is en Sinterklaas er aan komt maken we lekkere kleine taartjes voor de monstertjes. Ze lijken bewerkelijk maar eigenlijk heb je er in korte tijd heel veel (36 stuks!). De taartjes zijn fris door het citrusfruit en luchtig door de mousse. Iedereen vindt ze zo lekker, maar goed dat we er zoveel maakten!
P.S. Dit recept kwamen we tegen in een leuk blog met recepten voor de mooiste, lekkerste taarten en gebak, kijk zelf maar! We hebben alleen de maat iets aangepast ;)
Dit heb je ook nodig: een cirkelvormige uitsteker, van 6cm doosnede en een siliconen bakvorm voor 15 bakjes, van 5cm doorsnede
Zo maak je Speculaasbakjes met sinaasappelmousse
Weeg en meet alle ingrediënten en zet ze klaar.
Doe meel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
Roer alles stevig door elkaar tot het goed gemengd is.
Doe de boter in de kom en mix het door het meelmengsel.
Kneed het deeg met de hand tot het soepel en samenhangend is
Verwarm de oven voor tot 170°C
Kneed tot slot de melk er door.
Rol het deeg en steek er cirkels uit.
Duw de cirkels zacht(!) in de vorm.
Bak de speculaasbakjes in 12-15 minuten gaar.
Laat ze 10 minuten in de vorm afkoelen.
Neem de bakjes uit de vorm en verhuis ze naar het rooster, om helemaal af te koelen
Terwijl je wacht tot de bakjes afgekoeld zijn maak je de sinaasappelmousse
Wij gebruiken bio-sinaasappels en citroen omdat we de schil gebruiken.
Pers 300 ml sinaasappelsap uit en schenk 100ml in een kom.
Week de gelatineblaadjes 30 minuten in de 100 ml sinaasappelsap.
Rasp intussen de schil van 1 sinaasappel fijn en zet even opzij
Pers de halve citroen uit en zet het sap opzij voor nu.
Verwarm de gelatine tot +/- 60°C en los het helemaal op.
Voeg de 200 ml sinaasappelsap, citroensap en suiker toe.
Roer er tot slot de sinaasappelrasp door.
Laat het mengsel helemaal afkoelen.
Schenk de slagroom in een kom.
Klop de slagroom lobbig.
Giet het sinaasappelmengsel bij de room.
Spatel het goed door elkaar.
Zet het 2 - 3 uur in de ijskast om op te stijven.
Schep de sinaasappelmousse in een spuitzak.
Spuit de speculaasbakjes goed vol met de sinaasappelmousse.
Druk er stukjes sinaasappel in en het feest kan beginnen!
Wij wensen jullie een heerlijk Sinterklaasfeest!