SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Stoepplantjes

een doeboek van de Hortus Botanicus Leiden
Info, Lente, Prentenboek, Spelend leren, Tekenen & Kleuren en Buiten spelen
Stoepplantjes home

Stoepplantjes
Auteur: Hanneke Jelles
Illustrator: Nathalie Tirion
Originele taal: Nederlands
Verschenen: 2020
Uitgeverij: in eigen beheer Hortus
ISBN13: geen
Prijs: € 7.50 (soft cover)
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Alleen verkrijgbaar bij:
Hortus Botanicus Leiden
andere Botanische tuinen

Stoepplantjes sidepic

Op bezoek in Trompenburg Tuinen & Arboretum kwamen we dit superleuke doeboek Stoepplantjes tegen. Het boek hoort bij een prohect van de Hortus Botanicus Leiden en is door de Universiteit in eigen beheer uitgegeven. Best een uniek boek dus.

Het boek is  een zoektocht naar stoepplantjes (ook wel bekend onder de onsympathieke naam onkruid) maar tegelijk is het zoveel meer! Het is een kleurboek voor jong en oud met de mooiste afbeeldingen van planten en bloemetjes die je overal tegen komt en die je misschien heel gewoon vindt. Maar als je goed kijkt zie je dat ze niet zo gewoon zijn als je aannam.

Stoepplantjes 01
Stoepplantjes 02
Stoepplantjes 03
Stoepplantjes 04

Er zijn 52 stoepplantjes te vinden in dit boek, voor elke week één en allemaal prachtig gedetailleerd getekend door Nathalie Tirion. Het is een plezier om haar tekeningen ook heel mooi in te kleuren. Hanneke Jelles schreef de teksten in het boek, daar leren de mini-monstertjes (en wij ook) heel veel van.

De aantrekkelijke omslag is gemaakt door Joris Schmidt, hij maakt alle mooie posters en meer voor de Hortus. Wij zijn allemaal weg van zijn werk. De foto bij stoepkrijten is gemaakt door Simone Both. Wat een zeldzaam leuk boek en project is dit, wij zijn er echt blij mee!

Dit boek moedigt je aan om elke week een stoepplantje te zoeken en als er meerde plantjes bij elkaar staan kun je er gewoon een plukken. Neem het plantje mee naar huis en bekijk het goed, dan kun je de bijbehorende tekening heel precies inkleuren. Maak als je dat leuk zou vinden een foto van het plantje of droog het, dan kun je het heel lang bewaren. Zo leg je je eigen verzameling stoepplantjes aan, waarvoor je eerst op ontdekkingsreis bent geweest.

Stoepplantjes 05
Stoepplantjes 06

De eerste twee mooie plantjes die we vonden groeiden niet direct tussen de stoeptegels, maar langs de weg. Daarom konden we er helaas niet bij krijten. In onze buurt worden veel wilde plantjes in de bermen gezaaid. We wilden ze toch graag fotograferen, al zijn het niet 100% echte stoepplantjes ;)) Het Madeliefje van week 1 herkenden we allemaal direct. Hoewel de Paardenbloem pas in week 13 aan de beurt komt, konden wij hem toch niet zomaar passeren. We zijn dus al goed van start gegaan!

Het Stoepplantjes boek en het project krijgen 3 warm stralende sterren van de snazzie mini- en maxi monsters!