De boodschappen
800 gram verse of diepvries pompoenblokjes
225 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
225 gram walnoten
450 gram filodeeg
50g boter
Uit Bulgarije komt de Tikvenik, een pompoen en walnoottaart die daar in de herfst en winter veel gegeten wordt. Maar met dit weer kun je deze taart gerust in de zomer eten. Een totaal onbekend recept uitproberen is altijd leuk en nu de taart in de oven staat ruikt het hele huis heerlijk. We hebben er hoge verwachtingen van!
Zo maak je Tikvenik
Stoom de pompoen zacht.
Giet ze over in een kom.
Stamp de pompoenblokjes fijn.
Weeg suiker en kaneel af.
Doe alles in de pan en roer het door.
Zet de pan op en smelt de suiker.
Roer het door en zet het even opzij.
Verwarm de oven voor op 220°c.
Ontdooi het filodeeg.
Hak de walnoten in kleine stukjes.
Smelt de boter op een laag pitje.
Leg het filodeeg in de lengte uit en strijk er boter op.
Roer de gehakte walnoten door de pompoenmix.
Schep de vulling op het midden van het deeg.
Rol het deeg om de vulling in een lange cilinder.
Draai de cilinder in een springvorm van 20 cm, plak stukjes deeg waar het scheurt.
Bak de Tikvenik 10 minuten. zet de oven op 170°c en bak 40 minuten.
Laat de pompoentaart in de vorm op een rooster afkoelen.
Maak de rand van de springvorm los en laat de taart verder afkoelen.
Serveer de Tikvenik bij een glas muntthee of bij de koffie.
Volgende week beginnen we met Denemarken!