De boodschappen
250 gram La Tua Farina meel
snufje zout
1 theelepel baksoda
125 ml water
1 eetlepel extra virgin olijfolie
50 gram zongedroogde tomaten
1 eetlepel van de tomatenolie
250 gram La Tua Farina meel
snufje zout
1 theelepel baksoda
125 ml water
1 eetlepel extra virgin olijfolie
50 gram zongedroogde tomaten
1 eetlepel van de tomatenolie
Vandaag bakken we een Italiaans brood met zongedroogde tomaten. We gebruiken hiervoor La Tua Farina, meel voor pizzabodems en focaccia waar al gist in zit, zo handig! Het deeg rijst tijdens het bakken, desalnietemin laten we het tussen het kneden kort rusten. Het kneden maakt dat de gluten vrijkomen waardoor het brood een goede structuur krijgt.
Zo maak je zongedroogde tomatenbrood
Weeg het meel af en doe er zout + een theelepel baksoda bij.
Zeef het in een grote kom en voeg het water toe.
Doe ook de extra virgin olijfolie erbij en mix.
Mix tot alles gecombineerd is en een grof deeg vormt.
Weeg de zongedroogde tomaten en meet een eetlepel van de olie.
Mix de zongedroogde tomaten en de olie door het deeg.
Bestrooi je werkvlak dun met meel en leg het deeg er op.
Kneed het enkele minuten stevig door met de hand.
Wrijf in een schone kom een dun laagje olie en leg het deeg er in.
Leg een warme, vochtige theedoek over de kom.
Leg bakpapier op de plaat en bestrooi het dun met meel.
Zet de kom met het deeg op een warme plaats en laat het 25 minuten rusten.
Leg het deeg op je werkvlak, kneed het met de onderkant van je handpalmen stevig door.
Leg het deeg terug in de kom en laat het weer 25 minuten afgedekt rusten.
Herhaal het kneedproces met je handpalmen nog een keer.
Verwarm de oven voor op 180°C
Vorm een bal van het deeg, leg het op de bakplaat en zeef er wat meel over.
Bak het tomatenbrood in +/- 35 minuten gaar, laat het afkoelen op een rooster.
Klop op de onderkant van het brood om te controleren of het gaar is, als het gaar is klinkt het hol.