Het is meivakantie en de kinderen in Nederland zijn vrij van school. Nu we de oorlog herdenken en de bevrijding vieren lijkt het ons een goed idee om in deze vakantie met de oudere kinderen eens te gaan kijken in de Nederlandse oorlogsmusea. De musea staan in willekeurige volgorde.
Tentoonstelling For Valour in het Airborne Museum in Oosterbeek in Gelderland.
Nu is villa Hartenstein een museum maar in 1944 zat daar het Britse hoofdkwartier tijdens de slag om Arnhem. Een schitterend gebouw, je nu moeilijk voor te stellen in oorlogstijd.
Voor het eerst in de geschiedenis kun je er de vijf Victoria Crosses van de Slag om Arnhem bij elkaar zien. Het Victoria Kruis is de allerhoogste onderscheiding voor Britse militairen. Deze onderscheiding wordt alleen toegekend voor extreme dapperheid; voor een bijzondere daad van moed of opoffering of voor extreme plichtsbetrachting in aanwezigheid van de vijand.
In deze tentoonstelling leer je de 5 helden van de beroemde slag om Arnhem (operation Market Garden) kennen via een gratis te downloaden audiotour. Je kunt er ook de ondergrondse Airborne Experience meemaken, echt spannend!
Een heel bijzondere tentoonstelling in een heel bijzonder museum!
Museum Overloon, in Noord-Brabant. Dit is het grootste oorlogsmuseum van Nederland, met de nu lopende tentoonstelling 'Nederland in de Tweede Wereldoorlog'
In Overloon vinden ze: Oorlog hoort in het museum. Dit museum is een monument voor de Slag om Overloon en werd in 1946 letterlijk op het slagveld gebouwd. Dit gigantische museum geeft waarschijnlijk het meest complete beeld van de tweede wereldoorlog. Hier hoor je de bijzondere verhalen en zie je heel veel militaire voer-, vaar- en vliegtuigen, uniformen en heel veel spullen van toen.
In de tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog reis je terug in de tijd. Je ervaart hoe het dagelijks leven er uitzag in oorlogstijd. Ook kun je op interactieve beeldschermen meebeleven voor welke keuzes mensen stonden in oorlogstijd. Je stapt in de schoenen van verzetsstrijders maar ook van NSB'ers en dan is de vraag: wat zou jij doen?
Een mooie, indrukwekkende tentoonstelling die zeer zeker een bezoek waard is!
Herinneringscentrum Kamp Westerbork, in Drenthe, met de nieuwe tentoonstelling 'Verhalen uit de Onderduik'
Waarschijnlijk het belangrijkste museum in dit korte rijtje is Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Het moeilijkst om te bezoeken, dat wel. Je wordt zo direct geconfronteerd met de pikzwarte bladzijden uit onze geschiedenis, die misschien wel het moeilijkst te begrijpen zijn, voor iedereen die na de oorlog is geboren.
Het zien van al die namen en de kindergezichtjes op de foto's laat niemand onberoerd. Je vraagt je af hoe je dit aan je kinderen moet uitleggen. je leeft mee met hoe wanhopig de ouders van deze kinderen zich gevoeld moeten hebben.
Moeilijk als het is blijft het echt belangrijk om hier bij stil te staan! Vanuit dit 'doorgangskamp' in Nederland zijn 100.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma vervoerd naar concentratie- of vernietigingskampen, over heel Europa en dat mag nooit meer gebeuren!
2018 is het themajaar van het verzet, de nu lopende tentoonstelling is 'Verhalen uit de onderduik'. Daarnaast is er altijd de vaste tentoonstelling over Kamp Westerbork zelf, met bijzondere films en foto's over het leven daar voor de mensen die er gevangen zaten.
Er zijn rondleidingen over het kampterrein met monumenten en de appèlplaats en er worden met regelmaat lezingen gegeven door ooggetuigen. Elk jaar, op 4 mei wordt hier een Dodenherdenking gehouden bij het Nationaal Monument Westerbork.
Een heel belangrijk en ontroerend museum, dat vorig jaar 170.000 bezoekers ontving!
Alle drie musea zijn heel belangrijk voor Nederlanders, omdat ze ieder een heel belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis voor ons bewaren. Geschiedenis die nooit vergeten mag worden en die moet worden doorgegeven aan de jeugd!
Klik voor alle informatie over locatie, openingsdagen en -tijden en kaartverkoop op de link van het betreffende museum.