SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Turkse koffie

zo zet je het
Info, Koffie, Suikerfeest en Turks
Turkse koffie sidepicll

Wat heb je nodig?
Turkse koffie
suiker (optioneel)
een Turkse koffiepot (cevze)
espresso kopjes

serveren met
glaasjes water
Turks fruit

Turkse koffie sidepicll

Turkse koffie (Türk Kahvesi) is een ander soort koffie dan voor ons gebruikelijk is. De koffie is heel fijn gemalen, zo fijn, dat kun je zelf niet dus koop het in de Turkse supermarkt. Het wordt gekookt en gaat dan schuimen, traditioneel doe je dit twee keer en dan ook twee keer schenken. Het wordt niet gefilterd dus onderin je kopje blijft koffiegruis achter, daarom niet roeren voor je drinkt, de koffiegruis moet juist bezinken.

Het lijkt wel op ouderwetse percolator-koffie, die werd ook gekookt en liet ook koffiedrab achter in het kopje. Deze koffie ruikt veel lekkerder, is ook veel sterker, meer als espresso (vandaar de kleine kopjes misschien?) en het wordt traditioneel geserveerd met glaasjes water en Turks fruit er bij.

Zo maak je Turkse koffie

Turkse koffie 01
Turkse koffie 02
Turkse koffie 03
Turkse koffie 04

Giet voor elk kopje koffie 1 kopje koud water in de koffiepot.

Voeg er voor elk kopje koffie meer een theelepel koffie aan toe.

Voeg nu desgewenst suiker aan de koffie toe.

Roer de suiker even heel goed door de koude koffie.

Omdat onze cezve (= koffiepot, spreek uit als djeezwe) klein is gebruiken we een vlamverdeler op het fornuis. Verwarm de koffiepot zo langzaam als mogelijk en blijf erbij, de koffie mag niet gaan koken!

Tips:

Vul de kopjes voor 1/3 met de koffie, zet de rest van de koffie in de pot terug op het gas en herhaal het proces. Dit om meer schuim op de koffie te krijgen - dit schuim wordt als het lekkerst gezien - en het eerlijk over de kopjes te verdelen.

Let goed op want het schuim komt de 2e keer heel snel omhoog doordat de koffie nog heet is! Als de koffie overkookt smaakt het erg bitter en is het niet meer te drinken!

Turkse koffie 05
Turkse koffie home

Als de koffie omhoog schuimt neem je de koffiepot snel van het gas.

Traditioneel wordt Turkse koffie geserveerd met Turks fruit en water.