SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Urker Dikkoek

een streekgerecht uit Flevoland
Nederlands en Gebak
Urker dikkoek sidepic

Urker Dikkoek                                    
250 gram rozijnen                            
300 ml lauwe melk                            
4 vrije uitloop bio-eieren                        
500 gram zelfrijzend bakmeel
een snufje zout
1 zakje vanillesuiker
150 gram vet spek (in plakjes)

Custardsaus
60 gram custardpoeder
750 ml melk
50 gram boter
schenkstroop, naar smaak

Na een korte onderbreking zijn we vandaag weer terug in de provincie. Vandaag zijn we in Flevoland,  om precies te zijn in Urk en we maken Urker Dikkoek. Een ouderwets streekgerecht met rozijnen en vet spek - wij gebruiken mager en een 22cm bakvorm - met een lekker zoete custardsaus er bij. We zijn benieuwd!

Zo maak je Urker Dikkoek

Begin met het wellen van de rozijnen

Urker dikkoek 01
Urker dikkoek 02
Urker dikkoek 03
Urker dikkoek 04

Wel de rozijnen 15 minuten in lauw water.

Weeg en meet intussen de ingrediënten af.

Doe alles behalve het spek in een grote kom.

Meng het door elkaar tot een glad, dik beslag.

Urker dikkoek 05
Urker dikkoek 06
Urker dikkoek 07

Dep de rozijnen droog.

Voeg ze aan het beslag toe.

Verdeel ze goed door het beslag.

Verwarm de oven voor op 150°C

Urker dikkoek 08
Urker dikkoek 09
Urker dikkoek 10
Urker dikkoek 11

Vet de vorm in met boter en druk er rondom spek tegenaan.

Schep het beslag in de bakvorm en zet in de oven.

Bak de dikkoek in 90 minuten goudbruin en gaar.

Laat de koek eerst afkoelen in de vorm.

Urker dikkoek 12
Urker dikkoek 13
Urker dikkoek 14

Laat verder koelen op een rooster.

Zet de Dikkoek op een grote schaal.

Zo ziet de Dikkoek er uiteindelijk uit.

Zo maak je custardsaus

Hou een scheut koude melk apart

Custardsaus 01
Custardsaus 02
Custardsaus 03
Custardsaus 04

Breng de melk aan de kook in een steelpan.

Roer een papje van custard en koude melk.

Doe het papje bij de bijna kokende melk.

Blijf roeren tot het indikt en voeg de boter toe.

Custardsaus 05
Urker dikkoek custardsaus 06

Roer de boter door de saus en dan de stroop.

Laat de custardsaus afkoelen en geef het bij de Dikkoek.

Geniet ervan! Morgen zijn we in Zeeland!