Urker Dikkoek
250 gram rozijnen
300 ml lauwe melk
4 vrije uitloop bio-eieren
500 gram zelfrijzend bakmeel
een snufje zout
1 zakje vanillesuiker
150 gram vet spek (in plakjes)
Custardsaus
60 gram custardpoeder
750 ml melk
50 gram boter
schenkstroop, naar smaak
Na een korte onderbreking zijn we vandaag weer terug in de provincie. Vandaag zijn we in Flevoland, om precies te zijn in Urk en we maken Urker Dikkoek. Een ouderwets streekgerecht met rozijnen en vet spek - wij gebruiken mager en een 22cm bakvorm - met een lekker zoete custardsaus er bij. We zijn benieuwd!
Zo maak je Urker Dikkoek
Begin met het wellen van de rozijnen
Wel de rozijnen 15 minuten in lauw water.
Weeg en meet intussen de ingrediënten af.
Doe alles behalve het spek in een grote kom.
Meng het door elkaar tot een glad, dik beslag.
Dep de rozijnen droog.
Voeg ze aan het beslag toe.
Verdeel ze goed door het beslag.
Verwarm de oven voor op 150°C
Vet de vorm in met boter en druk er rondom spek tegenaan.
Schep het beslag in de bakvorm en zet in de oven.
Bak de dikkoek in 90 minuten goudbruin en gaar.
Laat de koek eerst afkoelen in de vorm.
Laat verder koelen op een rooster.
Zet de Dikkoek op een grote schaal.
Zo ziet de Dikkoek er uiteindelijk uit.
Zo maak je custardsaus
Hou een scheut koude melk apart
Breng de melk aan de kook in een steelpan.
Roer een papje van custard en koude melk.
Doe het papje bij de bijna kokende melk.
Blijf roeren tot het indikt en voeg de boter toe.
Roer de boter door de saus en dan de stroop.
Laat de custardsaus afkoelen en geef het bij de Dikkoek.
Geniet ervan! Morgen zijn we in Zeeland!