De boodschappen
sushi rijst
rijstazijn poeder
verse vis naar smaak
wasabi pasta
Japanse soya saus
shitake paddestoelen
nori zeewier
Foto rechts: gerookte zalm, surimi, rivierkreeftjes
Gezellig op de vrije zaterdag, samen met de kids sushi maken. Zelf sushi maken lijkt misschien moeilijker dan het is. Het kan ook simpel en toch mooi & lekker. We beginnen vandaag met een gemakkelijke vorm: Onigiri (sushi balletjes met een verrassing).
Bij Japans koken is mooi super-belangrijk, eten moet er altijd strak en aantrekkelijk uitzien. Maar klassiek Japanse smaken sluiten niet zo goed aan bij onze westerse smaak. Nu sushi over de hele wereld gegeten wordt is de traditioneel Japanse manier van sushi maken aangepast aan de Westerse smaak.
Zo maak je Onigiri
Doe 4-5 kopjes rijst en evenveel kopjes water in een pan.
Breng het water aan de kook en zet de warmte laag.
Laat de pan opstaan tot al het water is verdampt.
Roer de rijst goed door en neem de pan van het fornuis.
Maak de azijnpoeder aan met water zoals op de verpakking staat, alles zit er al in.
Giet de azijn bij de warme rijst en roer het door. Proef of de rijst op smaak is.
Laat de rijst snel koelen. Zet het op ijs met een natte theedoek erop.
Het opmaken van de sushi balletjes doe je zo
Met een stukje plastic folie pak je wat koude rijst uit de schaal.
Trek het vershoudfolie er strak omheen in een balletje.
Draai de punten van het folie stijf aan en pak de rijst uit.
Maak een aantal balletjes, probeer ze even groot te maken.
TIP! Zet een bakje water met azijn neer om te voorkomen dat de kleverige rijst aan je vingers plakt tijden het opmaken van de sushi. Doop tussendoor je vingertoppen even in het water, dat werkt een stuk prettiger.
Knip twee strookjes zeewier af en plak ze kruislings om een balletje, het plakt vanzelf.
Snij de shitake in strips en bak ze in een eetlepel sesamolie zacht en lichtbruin.
Leg op elk rijstballetje een stukje shitake en een kreeftje.
Geef een dipsausje van Japanse soyasaus met een snippertje wasabi bij de sushi. Let op! Wasabi is heel erg heet!
Doe een eetlepel olie in de koekenpan en rooster wat sesamzaadjes door ze regelmatig om te schudden tot ze lichtbruin zijn.
Rol een balletje van schepje rijst, beetje surimi of zalm, schepje rijst.
Rol het balletje door de zaadjes, leg er een stukje surimi of nori met surimi op.
Maak de rijstballetjes zo clean en strak mogelijk op, Japanse stijl!
Morgen maken we een wat klassiekere variatie, makizushi!