De boodschappen
250 ml lauwe melk
700 gram tarwebloem
2 zakjes gedroogde gist
25 gram fijne suiker
3 vrije uitloop eieren
150 gram boter
300 gram parelsuiker (zie foto links)
Vlaams suikerbrood, een recept van onze Belgische buren, voor zoetekauwen. Wel een heerlijk recept!
Zo maak je een Vlaams suikerbrood
Verwarm de melk tot lauw in een steelpan.
Maak een kuiltje in het meel, doe de gist er in.
Giet er een scheutje melk in en roer de gist er door.
Laat de kom 5 minuten staan, tot de gist een beetje schuimt.
Mix de suiker door het deeg.
Mix twee van de eieren er in, 1 voor 1.
Kneed de boter door het deeg.
Leg het deeg in een schone kom, dek af met folie.
Laat het deeg een uurtje rijzen op een warme plek.
Weeg 1/3 van het deeg en zet het opzij.
Kneed de parelsuiker door het 2/3 deel deeg.
Verwarm de oven voor tot 180°C
Rol het 1/3 deel deeg uit.
Verpak het 2/3 deel van het deeg er in.
Vouw het uitgerolde deeg dicht.
Vet de bakvorm licht in en leg een strook bakpapier op de bodem
Leg het suikerbrood ondersteboven in de vorm.
Geef in de bovenkant een snee met een scherp mes.
Bestrijk het brood met een losgeklopt ei.
Bak het brood in 1 uur gaar.
Laat het suikerbrood in de vorm op een rooster afkoelen.
Til het suikerbrood aan het papier uit de vorm.
Serveer het Vlaamse suikerbrood met roomboterkrullen.