SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Waar bakken we mee?

gist, bakpoeder, baking soda of cream of tartare?
Info en Kook- en baktips
Bakpoeders sidepic
Bakpoeder  baking powderll
Bakpoeders sidepic

Gist is bij iedereen die bakt bekend, het laat je brood of gebak rijzen zodat het lekker luchtig wordt. Maar wat doet bakpoeder of baking soda (bicarbonate of soda), dat is toch niet hetzelfde, of wel? In Britse of Amerikaanse kom je ook recepten tegen met Cream of Tartar (wijnsteen bakpoeder) bij de ingrediënten, is dat ook een rijsmiddel?

We krijgen deze vragen vaker en vandaag gaan we ze beantwoorden, hopelijk hebben jullie er iets aan.

Bakpoeder 01
Baking soda 01
Cream of tartar 01

Bakpoeder
Bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit wijnsteen (zuur) en natriumbicarbonaat (alkalisch) met daaraan toegevoegd maizena, waardoor het een droog poeder blijft. Er zijn ook glutenvrije producten beschikbaar, zoals de bovenstaande van Dove en ook vegan, zoals midden boven.

Bakpoeder kan worden vervangen door natriumbicarbonaat (Baking Soda), maar dan is er een grotere hoeveelheid nodig en dat zal waarschijnlijk de smaak beïnvloeden. Gebruik nooit alleen baksoda wanneer bakpoeder wordt gevraagd in een recept want het kan zijn dat de ingrediënten niet de hoeveelheid zuur bevatten die nodig is om ervoor te zorgen dat de bicarb alleen voldoende koolstofdioxide aanmaakt voor het succesvol rijzen.

Je kunt zelf bakpoeder maken door 2 delen Cream of Tartar te mengen met 1 deel natriumbicarbonaat.

Bicarbonaat van Soda / Baking Soda (VS)
Bicarbonaat van Soda of zuiveringszout is natriumbicarbonaat, een rijsmiddel dat ook alkalisch is. Alkalisch is het tegenovergestelde van acidisch en het heeft een soort ‘waspoeder’ smaak. Bij overmatig gebruik komt deze zeepachtige smaak door in gebakken cakes, plakjes en koekjes, dus wees er zuinig mee.

Om natriumbicarbonaat te laten werken, heb je vocht en zuur nodig. Het zuur is de Cream of Tartar in bakpoeder. Als alleen bicarbonaat van natrium nodig is in een recept zullen er ook andere zure ingrediënten in staan. Zoals bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt, chocolade of honing, ingrediënten die dit zure element toevoegen.

Zodra een toegevoegd rijsmiddel wordt gecombineerd met vocht en zuur, produceert een chemische reactie bellen van kooldioxide. Deze bellen lopen leeg als het krachtig in het mengsel wordt geroerd of als er vertraging optreedt voordat het gebak in de oven wordt gezet. Dus zet je beslag of deeg gelijk in de oven als het klaar is om te bakken. Zodra de hitte van de oven de koolstofdioxide raakt, worden de bellen groter, waardoor het gebak nog meer rijst.

Wijnsteen bakpoeder
Cream of Tartar is een poedervorm van kaliumwaterstoftartraat. Dit wordt gemaakt van druivenpitten die zijn geproduceerd tijdens het wijnmaken. Het is geen rijsmiddel, het is een zuur dat in combinatie met een rijsmiddel werkt om je gebak te laten rijzen. 

Zr bakmeel
Tarwebloem
Zeeuwse bloem

Zelfrijzend bakmeel
In Nederland wordt voor het bakken van een cake meestal zelfrijzend bakmeel gebruikt. Zelfrijzend bakmeel is gewoon tarwemeel waar al bakpoeder door is gemengd. Je kunt het ook gemakkelijk zelf maken door 250 gram tarwemeel te vermengen met 2 theelepels bakpoeder. Het is handig om het meel met de bakpoeder niet alleen door elkaar te roeren maar het ook nog te zeven, om er zeker van te zijn dat het rijsmiddel gelijk verdeeld is in het meel.

Verder kunnen we nog melden dat wij het liefst meel van de molens gebruiken en we boffen, omdat er in Rotterdam en in Schiedam molenwinkels zijn. Het is een leuk idee dat je door je aankopen meehelpt de Nederlandse molens in stand te houden. De mini-monsters vinden het superleuk, mee boodschappen doen in de molenwinkel en dan ook nog een snoepje krijgen van de winkelmevrouw.

Als de molenwinkels niet open zijn kunnen we molenmeel bij Ekoplaza of Rechtstreex kopen. Ekoplaza Biologische Supermarkts vind je door heel Nederland en Rechtstreex opereert (nu nog) alleen in Zuidholland maar strekt zich al uit naar Den Haag, Dordrecht en Gouda.

Natuurlijk hebben we altijd de reguliere supermarkten nog als we eens omhoog zitten, het valt iig nog niemand op!

Over Rechtstreex kunnen we nog veel meer leuks vertellen maar dat bewaren we tot de volgende keer!