Boodschappenlijst
500 gram patent meel
100 gram fijne suiker
1 eetlepel droge gist
1 theelepel (kosher) zout
60 ml olie
2 vrije uitloop bio-eieren
175 ml warm water
1 eetlepel vanille-extract
Vullen en bestuiven
300 gram aardbeienjam
30 gram poedersuiker
Tijdens Chanoeka, het Joodse Lichtfeest, worden er traditioneel speciale doughnuts gebakken. Iedereen is er dol op, kinderen maar ook volwassenen die zich de smaak uit hun kindertijd herinneren. Vandaag gaan wij zelf Sufganiyot, zoals de jam-donuts heten, bakken. We volgen het recept heel precies want dan worden ze het lekkerst!
Zo maak je Sufganiyot
Mix op lage snelheid
Roer een papje van warm water en gist.
Roer meel, suiker en zout door elkaar.
Wacht tot het papje gaat schuimen.
Maak een kuiltje en giet het gistpapje er in.
Voeg de olie toe.
Dan één voor één de eieren.
Dan water en vanille.
Laat de mixer het deeg nog 10 minuten op lage snelheid kneden
Vet intussen een schone kom in.
Het deeg is echt erg plakkerig*.
Verhuis het naar de schone kom.
Laat het deeg 1 - 1.5 uur rijzen.
*Dit is het moment om wat extra meel over het deeg en over je handen te strooien!
Als het deeg is vedrdubbeld in volume bestrooi je de bakmat met meel en schep je met meelhanden het deeg uit de kom
Rol het deeg uit tot 1.5cm.
Steek cirkels uit het deeg.
Laat ze 40 minuten rijzen op een warme plek.
Verhit de olie tot 160°C - 170°C
Laat de sufganiyot voorzichtig in de olie glijden.
Bak ze 1.5 minuut per kant.
Doe er één voor één 3 in de pan.
Laat de Sufganiyot uitlekken op dik keukenpapier.
Maak een gat in de donuts en vul ze met jam.
Strooi tot slot poedersuiker over de Suganiyot. Erg lekker!!
Gelukkige Chanoeka!