De boodschappen
250 gram (wit) broodmeel
1/2 zakje gedroogde gist (3,5 gram)
1 snuf zout
20 ml olijfolie
150 ml water
1 vrije uitloop ei
1 rozijn
250 gram (wit) broodmeel
1/2 zakje gedroogde gist (3,5 gram)
1 snuf zout
20 ml olijfolie
150 ml water
1 vrije uitloop ei
1 rozijn
Precies een week voor pasen is het palmpasen. In de grote steden zijn er misschien geen palmpasen optochten meer maar in grote delen van Nederland, zeker in het van oorsprong Katholieke Limburg en Brabant wordt palmpasen nog volop gevierd.
Voor alle kinderen die het leuk vinden laten we vandaag zien hoe je een traditionel palmpasenstok maakt. We beginnen met het bakken van de broodhaan.
Doe meel en zout in een grote mengkom.
Voeg er de helft van het zakje gist aan toe.
Maak een kuiltje in het meel en giet het water erin.
Voeg tenslotte ook de oliefolie er aan toe.
Klop met de mixer alle ingrediënten tot een grof deeg.
Kneedt het snel met de hand en laat het 1 uur rijzen.
Vorm het brooddeeg in ongeveer in een haan.
Verwarm de oven voor op 200°c.
Knip in de kop een hanenkam en knip ook een staart.
Prik een oogholte in de kop met een eetstokje.
Klop het eitje los tot het schuimt met een garde.
Bestrijk de deeghaan met het losgeklopte ei.
Leg de haan op een met bakpapier bedekte bakplaat en druk de rozijn in de oogkas.
Bak het brood in 20-25 minuten gaar, dan klinkt het hol als je op de onderkant klopt.
De broodhaan ziet er prachtig uit en hij ruikt ook heerlijk!
Morgen laten wij je zien hoe je de haan op de palmpasenstok kan bevestigen. Tot morgen!