Boodschappenlijstje
1 zakje droge gist
100 ml lauw water
500 gram broodmeel
1 theelepel zout
45 gram zachte boter
2 eetlepels honing (+ extra)
250 ml water
chocolade knoopjes
Voor Sint Maarten bakken we gansjes, van brooddeeg. Ze smaken lekker, zo uit het vuistje maar ook bij het luie weekend-ontbijt. We hebben deze heel leuke uitsteekvorm, die prima werkt. De mini-monstertjes vinden de ganzenbroodjes erg lekker en ook grappig! Ze kunnen hun gang gaan, met dit recept maak je er twaalf!
Zo maak je Ganzenbroodjes
Roer de gist met lauw water, zet het 10 minuten opzij.
Doe meel, zout, boter, honing, water en gistmengsel in de mixer.
Mix het samen in 10 minuten tot een kleverig, elastisch deeg.
Kneed het deeg kort met de hand door.
Leg het deeg in een grote, schone kom die lichtjes is ingevet en dek de kom af
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
Rol het deeg uit tot 2.5 - 3 cm dikte.
Steek er 12 gansjes uit met de uitsteker.
Leg de ganzen op een bakplaat met bakpapier.
Dek de bakplaat af met een theedoek.
Laat de gansjes zo nog een half uurtje rijzen
Verwarm de oven voor tot 170°C
Bak de ganzen in 15 tot 20 minuten gaar en licht goudbruin.
Laat de ganzen afkoelen op een rooster en bak de volgende plaat.
Plak er chocolade oogjes op, met een piepklein druppeltje honing.
Eet de ganzen lekker puur, uit het vuistje.
Of eet ze bij je luie weekendontbijt, met jam er op.
Fijn Sint Maarten's feest!