Icon en

We bakken eerst Pietenkoekjes

morgen maken we Sinterklaasjes
Nederlands, Sinterklaas en Koekjes
Sinterklaas koekjes sidepic

De boodschappen
250 gram bloem
50 gram boter of vegan margarine
140 gram lichtbruine basterdsuiker
1 vrije uitloop eidooier
1 theelepel bakpoeder
1½ theelepel koekkruiden
4 eetlepels melk (ongezoete amandelmelk)
bloem om te bestuiven
150g poedersuiker
enkele druppels citroensap
voedingskleurstof in diverse kleuren
rolfondant in diverse kleuren
20 gram melkchocolade

Sinterklaas koekjes sidepicll

Nu Sinterklaas en de Pieten weer rondrijden door het land zijn de mini-monstertjes helemaal in de stemming voor Sinterklaaskoekjes. We bakken peperkoek en knoeien er vrolijk op los met glazuur. Nu we er een mini-monstertje bij hebben met koemelk-allergie, maar ook voor kids met lactose intolerantie, gebruiken we plantaardige wajang margarine en ongezoete amandelmelk om mee te bakken en dat gaat super!

Vandaag willen we laten zien dat het allemaal niet zo netjes hoeft terwijl het op het eind helemaal goed komt. Veel lol hebben we hier mee en daarna lekker snoepen natuurlijk! En zo hoort dat, in de laatste twee maanden van het jaar. De Pieten doen we eerst, morgen hebben nog een gezellige middag met Sinterklaas. En dan zit deze bakmarathon er weer op voor dit jaar. Op maandag kunnen we bijkomen, dan gaan de kids weer naar school!

Zo maak je onze Pieten (Pieten koekuitstekers)

Sinterklaas koekjes 01
Sinterklaas koekjes 02
Sinterklaas koekjes 03
Sinterklaas koekjes 04
Zeef bloem en bakpoeder in een mixerkom.
Voeg boter, suiker, eidooier en koekkruiden er aan toe.
Mix alles door elkaar tot een kom grote kruimels.
Voeg de melk toe en mix het er een minuut door.
Sinterklaas koekjes 05
Sinterklaas koekjes 06
Sinterklaas koekjes 07
Kneed het deeg snel met de hand glad.
Rol het deeg in transparant folie.
Laat het deeg 1 uur rusten in de ijskast.

Verwarm de oven voor tot 170°C en pak het deeg uit de ijskast. Snij het doormidden, bewaar de helft tot morgen!

Sinterklaas koekjes 08
Sinterklaas koekjes 09
Sinterklaas koekjes 10
Sinterklaas koekjes 11
Rol het deeg uit tot 1-1.5 cm dik.
Steek de mannetjes uit.
Leg ze op bakpapier.
Bak de koekjes 10-12 minuten.
Zo maak je glazuur
Sinterklaas koekjes 12
Sinterklaas koekjes 13
Sinterklaas koekjes 14
Druppel water bij de poedersuiker tot het dik vloeibaar is.
Verdeel het witte glazuur over wat kleine kommetjes.
Druppel en roer de kleurstof erdoor tot de kleur naar je zin is.

Het glazuur hoeft niet al te netjes aangebracht te worden, we snijden het later gemakkelijk bij. Wij brengen het glazuur aan met een theelepel.

Pas wel op dat je aangrenzende kleuren eerst laat drogen. Anders vloeien ze in elkaar en dat staat niet mooi. Je kunt na de broek bijvoorbeeld wel gelijk de schoenen en de muts doen. Maar wacht even met het jasje tot de broek droog is. Laat dan het jasje weer eerst goed drogen voor je de kraag aanbrengt.

Het werkje is niet moeilijk maar vraagt wel geduld!

Sinterklaas koekjes 15
Sinterklaas koekjes 16
Sinterklaas koekjes 17
Sinterklaas koekjes 18
Eerst doen we de broekjes en de schoentjes.
Druk de snoepjes in het natte glazuur.
Breng dan de pietenmutsen aan.
Breng jassen aan tegen droge broeken.
De Piet van ons jongste mini-monstertje krijgt een pakje van (gemakkelijk te verwijderen) fondant dat hij zelf(!) met mini-smarties mag versieren.
Sinterklaas koekjes 19
Sinterklaas koekjes 20
Sinterklaas koekjes 21
Strijk gesmolten chocola op de hoofden.
Geef de Pieten gezichtjes van fondant. 
Snij fondant veren en plak ze op de mutsen.
Sinterklaas koekjes 22
Sinterklaas koekjes home
Maak nog wat glazuur voor de witte kragen.
Klaar, morgen gaan we door met de Sinterklazen!
We wensen jullie een gezellig weekend!