Icon en

Diya koekjes

in de mooiste kleuren
Divali, Koekjes en Traktatie
Diya biscuits sidepic

Boodschappenlijstje voor de koekjes
125 gram Zeeuwse bloem
75 gram boter (kamertemperatuur)
75 gram fijne suiker
½ vrije uitloop bio-ei (kamertemperatuur)
1 theelepel vanille extract
Voor het glazuur
poedersuiker
eetlepels water
druppels citroensap
eetbare goudverf + penseel

Diya biscuits sidepic

Voor de Diya-koekjes gebruiken we twee soorten versiering: gekleurd rolfondant voor de ondergrond en we roeren wat glazuur voor de decoraties. Zowel de koekjes als het het rolfondant snijden we uit met behulp van een scherp mesje en een zelfgemaakte diya-vorm (door een volwassene).

De Diyavorm kun je downloaden, printen, uitknippen en uit iets van plastic knippen. Dan leg je de vorm op het deeg en snij je het uit. Het fondant doe je op dezelfde manier. Cirkelvormige uitstekers kun je ook gebruiken, snij dan de cirkels door de helft. De druppelvormige uitstekers hebben we nog van herfstkoekjes, maar die kun je ook zelf uitsnijden. Op dezelfde manier als de Diya.

Zo maak je Diyakoekjes voor Divali

Maak het deeg volgens ons recept en laat het minstens een uur rusten in de ijskast

Diya biscuits 01
Diya biscuits 03
Diya biscuits 04

Kneed het deeg door,rol uit tot 1cm dikte en snij diya's uit.

Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier er op.

Zet de koekjes minstens 30 minuten in de ijskast.

Laat de koekjes nog minimaal een half uur rusten

Verwarm de oven voor op 175°C

Diya biscuits 05a
Diya biscuits 06

Bak de koekjes in 8 tot 10 minuten licht goudbruin.

Laat ze eerst afkoelen op de bakplaat, dan op een rooster.

Terwijl de koekjes afkoelen snijden we het rolfondant

Diya biscuits 07
Diya biscuits 08
Diya biscuits 09

Snij Diya's uit verschillende kleuren.

Snij de vlammetjes uit.

Plak diya en vlam op met een drup water.

Laat de koekjs even drogen en roer intussen glazuur

Diya biscuits 10
Diya biscuits 11
Diya biscuits 12
Diya biscuits 13

Zeef de poedersuiker.

Roer er eetlpels water door.

Roer het tot de juiste dikte.

Roer de druppels citroen er door.

Het glazuur is nu klaar, vul een spuitzak met een heel kleine opening

Diya biscuits 14
Diya biscuits 15
Diya biscuits 16

Kras figuren met een tandenstoker.

Trek ze na met glazuur en laat het drogen.

Verf het witte glazuur goudkleurig.

Steek kleine vlammetjes in een contrastkleur uit en plak ze op

Diya biscuits 17
Diya biscuits 18

Laat verf en vlammetjes helemaal drogen.

Nu kunnen de Diya-koekjes feestelijk geserveerd worden, bij de thee.

Shubh Diwali! - Fijne Divali!