Boodschappenlijstje voor de koekjes
125 gram Zeeuwse bloem
75 gram boter (kamertemperatuur)
75 gram fijne suiker
½ vrije uitloop bio-ei (kamertemperatuur)
1 theelepel vanille extract
Voor het glazuur
poedersuiker
eetlepels water
druppels citroensap
eetbare goudverf + penseel
Voor de Diya-koekjes gebruiken we twee soorten versiering: gekleurd rolfondant voor de ondergrond en we roeren wat glazuur voor de decoraties. Zowel de koekjes als het het rolfondant snijden we uit met behulp van een scherp mesje en een zelfgemaakte diya-vorm (door een volwassene).
De Diyavorm kun je downloaden, printen, uitknippen en uit iets van plastic knippen. Dan leg je de vorm op het deeg en snij je het uit. Het fondant doe je op dezelfde manier. Cirkelvormige uitstekers kun je ook gebruiken, snij dan de cirkels door de helft. De druppelvormige uitstekers hebben we nog van herfstkoekjes, maar die kun je ook zelf uitsnijden. Op dezelfde manier als de Diya.
Zo maak je Diyakoekjes voor Divali
Maak het deeg volgens ons recept en laat het minstens een uur rusten in de ijskast
Kneed het deeg door,rol uit tot 1cm dikte en snij diya's uit.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier er op.
Zet de koekjes minstens 30 minuten in de ijskast.
Laat de koekjes nog minimaal een half uur rusten
Verwarm de oven voor op 175°C
Bak de koekjes in 8 tot 10 minuten licht goudbruin.
Laat ze eerst afkoelen op de bakplaat, dan op een rooster.
Terwijl de koekjes afkoelen snijden we het rolfondant
Snij Diya's uit verschillende kleuren.
Snij de vlammetjes uit.
Plak diya en vlam op met een drup water.
Laat de koekjs even drogen en roer intussen glazuur
Zeef de poedersuiker.
Roer er eetlpels water door.
Roer het tot de juiste dikte.
Roer de druppels citroen er door.
Het glazuur is nu klaar, vul een spuitzak met een heel kleine opening
Kras figuren met een tandenstoker.
Trek ze na met glazuur en laat het drogen.
Verf het witte glazuur goudkleurig.
Steek kleine vlammetjes in een contrastkleur uit en plak ze op
Laat verf en vlammetjes helemaal drogen.
Nu kunnen de Diya-koekjes feestelijk geserveerd worden, bij de thee.
Shubh Diwali! - Fijne Divali!