De boodschappen
250 gram tarwemeel
1 zakje gedroogde active gist, 7 gram
150 ml water
1/4 theelepel zeezout
1 rode ui, dun gesneden
1 eetlepel boter
8 plakjes bacon
100 gram Cheddar
3 takjes rozemarijn
Dit heerlijke brood is ideaal voor een picknick, zowel warm als koud is het lekker. Maar is zelf flatbread bakken moeilijk? Nee hoor, helemaal niet maar je moet even geduld hebben ;) Het brood moet namelijk twee keer 1 uur rijzen. Vandaag laten we je zien hoe simpel het is om dit brood thuis te bakken en hoe lekker het wordt met bacon, ui en Cheddar kaas er op.
Zo maak je flatbread met bacon, ui en Cheddar kaas
De voorbereiding
Rasp de Cheddar kaas.
Snij dunne ringen ui.
Bak de bacon knapperig.
Karameliseer de uienringen.
Hoe karameliseer je ui?
smelt de boter in een koekenpan met een zware bodem.
bak de uien als de pan heet is in 2 - 3 minuten lichtbruin
deksel op de pan en draai de pit op de laagste stand
verwijder na 2 minuten de deksel en bak de uien nog even op hoog vuur tot ze mooi bruin zijn
neem de pan van het vuur en laat de uien afkoelen
smelt de boter in een koekenpan met een zware bodem.
bak de uien als de pan heet is in 2 - 3 minuten lichtbruin
deksel op de pan en draai de pit op de laagste stand
verwijder na 2 minuten de deksel en bak de uien nog even op hoog vuur tot ze mooi bruin zijn
neem de pan van het vuur en laat de uien afkoelen
Zo bak je flatbread
Meet het meel en het water af
Doe meel en gist in de mixerkom.
Mix 6 min. terwijl je langzaam water toevoegt.
Kneed tot slot in 2 minuten het zout door het deeg en vorm het brood met de hand tot een gladde, elastische bal.
Leg het deeg in een ingevette kom.
Dek af met folie, laat 1 uur rijzen.
Kneed het deeg stevig.
Rol het deeg uit.
Dek het deeg af met ingevet vershoudfolie en laat het nog 1 uur rijzen, verwarm dan de oven tot 180°C
Was en pluk intussen de rozemarijn en verkruimel de bacon.
Zet een ovenschaal met water bijna op de bodem van de oven.
Verdeel de ui, bacon, kaas en rozemarijn over het brood.
Schuif het brood in de oven en bak het 15 minuten. *Doe de ovendeur open, spray water over het brood en bak het nog 3 minuten. Herhaal vanaf * Het water - de spray en de schaal onderin - veroorzaken stoom waardoor het brood lekker mals wordt.
Snij het brood meteen in punten of laat het afkoelen op een rooster.
Geef gemengde sla met komkommer en tomaat bij het brood.
Lekker!