De boodschappen
een pakje Jiaozi vellen (diepvries)
200 gram mager varkensvlees
2 + 1 eetlepels arachide olie
een klein stukje gemberwortel
2 lente-uitjes
1/4 witte kool
200 gram Shitake paddenstoelen
1 afgestreken theelepel 5 spice poeder
zeezout & versgemalen zwarte peper
soya- en / of chili saus
Jiaozi is een traditioneel gerecht voor het Chinees Nieuwjaar. De vorm van de jiaozi lijkt op goudstaven (Jīntiáo) die als geld werden gebruikt, tijdens de Ming Dynastie. De mensen in China geloven dat als je met nieuwjaar Jiaozi serveert, dit het hele nieuwe jaar door welvaart brengt.
Je kunt Jiaozi op vier manieren maken, op traditionele wijze in een pan water koken, stomen, frituren of in de koekenpan bakken. Wij stomen en frituren ze vandaag. De mini-monstertjes maakt het niet uit, zij vinden ze op alle 4 manieren lekker!
Zo maak je gestoomde en gefrituurde Jiaozi
Begin met het ontdooien van de Jiaozi vellen en roer de soya- en de chilisaus door elkaar om te dippen.
Snij het vlees in kleine blokjes.
Bak de blokjes in de olie.
Snij de lenteui in fijne ringetjes.
Rasp de gember bij het vlees.
Snij de shitake en de kool klein.
Roerbak de groenten met het vlees.
Breng de roerbak op smaak
met zout, peper, 5 spice en sojasaus.
Laat de roerbak even nagaren met het gas uit.
Trek de bijna ontdooide jiaozi velletjes van elkaar en leg ze uit.
Schep een hoopje vulling midden op de deegcirkels.
Strijk wat water op de randen van de Jiaozi
Druk ze stevig dicht, met je vingertoppen.
Frituur de jiaozi aan elke kant 3 minuten.
Zet het dipsausje er bij.
Bedek de bodem van een pan met water (ongeveer 2 vingers hoog). Breng het aan de kook en draai de warmte laag. Zet het stoommandje op de pan. Let op, het water mag het mandje niet raken!
Joey sluit de jiaozi perfect, op de traditionele manier.
Close up, om te laten zien hoe je dat doet.
Joey vindt Jiaozi op beide manieren even lekker.
Jiaozi, op de traditionele en de moderne manier :)) Xin Nian Kuai Le!