Icon en

Wie niet weg is wordt gezien

onderduiken in de tweede wereldoorlog
Leesboek, Geschiedenis en Oorlog
Wie niet weg is side
Wie niet weg is wordt gezien
Auteur: Ida Vos
Oorsponkelijk: Nederlands
Verschenen: maart 2014 (6de druk)
Uitgeverij: Leopold
ISBN13: 9789025864835
Prijs: € 15.99 (HC) - ebook € 9.99
Leeftijd: vanaf 10-12 jaar
 
Wie niet weg is promo
Het nieuwe jaar pas begonnen lijkt de mei-maand nog ver weg. In mei plaatsen we meestal (kinder)boeken in de schijnwerper die over oorlog gaan. Maar alles wat er op dit moment in de wereld gebeurd - alle mensen en kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld - zet je aan het begin van een nieuw jaar aan het denken. Aan het belang van deze oudere verhalen en het doorgeven ervan aan nieuwe generaties.


Wie niet weg is wordt gezien van schrijfster Ida Vos is een ontroerend boek over hoe twee jonge Joodse zusjes de tweede wereldoorlog in Nederland ervaren. Ida Vos heeft een aantal boeken voor kinderen geschreven over haar eigen ervaringen in de tweede wereldoorlog, zij was 11 toen de oorlog begon. Eigenlijk zijn de zusjes in dit boek Ida en haar zusje Esther.


Het geeft kinderen van nu een duidelijk beeld van hoe het geweest moet zijn voor Joodse kinderen, leven in oorlogstijd. Elke keer wat meer van je vrijheid inleveren, zoals niet meer naar school, naar het zwembad of de bioscoop kunnen met je vriendinnen. Tenslotte onderduiken en helemaal niet meer naar buiten kunnen. Geen vrijheid meer, leven zonder vrienden en familie en altijd is er angst.

Wie niet weg is 01
Wie niet weg is 02
Bert Vos en zijn Schretl orkest.
Esther en Ida Vos, 8 en 11 jaar oud.
De klas van Ida op de Joodse school in 1942.
Ida Vos heeft het in dit boek allemaal prachtig opgeschreven, ontroerend maar nergens sentimenteel. Helder en eerlijk zodat het voor kinderen invoelbaar wordt hoe het was om in oorlogstijd te leven. Uit Ida's klas met 35 Joodse kinderen hebben er 4 de oorlog overleefd, waarvan Ida er 1 was.


In het filmpje zie je haar zoon, Bert Vos met zijn Schretl orkest in de voorstelling Het koffertje van Ida Vos, die hij ter herdenking van zijn moeder's leven maakte.


Boeken als dit zijn heel belangrijk, ze helpen kinderen begrijpen dat we allemaal mensen zijn die in vrede samen moeten leven op de wereld. We moeten ze blijven lezen en het doorgeven aan volgende generaties, zodat onze kinderen nooit een oorlog hoeven mee te maken. Zeker in deze onzekere tijd met machtswellustige, hersenloze dictators, die je met spierballentaal doen vrezen dat het daar misschien niet bij blijft.


Drie helder schijnende sterren voor Wie niet weg is wordt gezien en Ida Vos!