De boodschappen
2 vrije uitloop eieren
100 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
100 g tarwemeel
1 theelepel bakpoeder
een snufje zout
Een echte Hollandse eierkoek vindt bijna ieder kind lekker en volwassenen soms ook. Als je eierkoeken bij de bakker of in de supermarkt koopt is er ammonium in verwerkt. Natuurlijk in een heel kleine hoeveelheid, maar toch. Het zorgt voor de taaie, luchtige structuur met gaatjes dus thuis gebakken doe je dat niet na. Maar ook al kunnen we de structuur niet exact imiteren, onze versgebakken, superlekkere eierkoeken hebben we liever!
Zo maak je eierkoeken
Verwarm de oven op 180°C en leg bakpapier op de bakplaat.
Klop de eieren met de suikers in +/- 2 minuten luchtig.
De mix moet er glanzend en licht van kleur uit zien.
Weeg en roer meel, bakpoeder en zout door elkaar.
Voeg het aan de mix toe en spatel het er luchtig door.
Je ziet er kleine luchtbelletjes in.
Schep bergjes op het bakpapier.
Met zes op de bakplaat krijg je ronde koeken.
Als je er negen tegelijk wil bakken is de ruimte te klein en worden de buitenste rijen langwerpig. Maar ze smaken even lekker!
Bak de koeken ongeveer 10 minuten.
Met goudbruine randjes zijn de koeken klaar.
Laat ze afkoelen op een rooster.
In een blik kun je de eierkoeken enkele dagen goed bewaren.
Verse eierkoeken smaken extra lekker met koude melk en vers fruit er bij.