Boodschappenlijstje
300 ml halfvolle melk
200 ml verse slagroom
1 theelepel vanille extract
3 vrij uitloop eierdooiers (0)
125 gram fijne suiker
ijshoorntjes
regenboog sprinkels
Zelf vanille roomijs maken is heel eenvoudig, zeker als je een ijsmachine hebt. Niet getreurd als je er geen hebt, dan moet je alleen het ijs in de vriezer 3 keer doorharken met een vork. Met een ijsmachine hoeft dit niet.
Wij maken het ijs altijd een dag van tevoren, lekker op je gemak voor het beste resultaat. Dus bij voorkeur zonder kids, niet omdat ze niet kunnen 'helpen' maar ze hebben geen geduld ;) Het ijs is op z'n best als het een nachtje in de vriezer doorbrengt. De mensen met een ijsmachine weten al dat je de container nog een nacht eerder in de vriezer moet zetten, maar toch, een geheugensteuntje!
Zo maak je vanille roomijs
Roer de melk, de slagroom en de vanille door elkaar.
Weeg de suiker af en splits de eieren.
Roer de dooiers snel door de suiker en zet het opzij.
Breng het melk/room/vanille-mengsel aan de kook.
Maar laat het mengsel niet koken!
Giet de hete melk op het suiker/eimengsel.
Roer alles heel goed door elkaar.
Schenk het terug in de pan.
Laat het mengsel al roerend indikken op laag vuur.
Schenk het door een zeef in een kom en dek hem af.
Laat het mengsel afkoelen en zet het dan 3-4 uur in de ijskast.
Schenk het koude mengsel in de ijsmachine.
Laat het ijs 30 minuten draaien.
Schep het ijs in een diepvriesbak.
Zet het een nacht in de vriezer.
Na het draaien kun je het ijs al gelijk eten, het ijs is dan lekker zacht. Wij laten het liever een nachtje in de vriezer staan dan krijgt de vanille de tijd om goed in het ijs te trekken. Als je het ijsmengsel voor de ijsmachine een nacht in de ijskast laat staan heeft dat hetzelfde effect.
Neem het ijs 10 minuten voor het scheppen uit de vriezer.
Strooi regenboogsprinkels op de ijshoorntjes of niet.
Als je de helft van het ijs kan bewaren tot morgen maken we er ook nog Churros ijswafeltjes mee, ook superlekker!