Boodschappenlijstje
1 kleine rodekool (+/- 500 gram)
1½ theelepel zeezout
500 ml rode wijnazijn
100 gram bruine basterdsuiker
4 gedroogde laurierblaadjes
6 jeneverbessen
½ eetlepel zwarte peperkorrels
1 kaneelstokje
Rodekool in maken is heel makkelijk en erg lekker. Nu de eerste bio-rode kolen van dit jaar in de winkels verschijnen zijn wij er als de kippen bij. We maken de kool zoetzuur in, dus bij elke soort Salade, Poké Bowl of je hamburger smaakt de kool heerlijk fris.
Zo maak je zoetzure rodekool in
Begin met het verwijderen van de stugge buitenste bladeren
Snij dan de kool doormidden.
Snij de stronk uit de kool.
Snij de kool in dunne reepjes.
Was de kool mooi schoon.
Laat de kool drogen op een schone theedoek.
Doe de rode kool reepjes in een grote kom.
Meet het zout af en strooi het over de kool.
Zet de kom een nachtje in de ijskast.
Dek de kom af, morgen maken het inmaken af.
Breng de azijn met de suiker aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Zet het azijnmengsel opzij en laat het helemaal afkoelen
Doe de rode kool in een grote gesteriliseerde, goed afsluitbare pot.
Voeg laurierblaadjes, jeneverbessen, peperkorrels en kaneelstokje toe.
Giet het azijnmengsel over het koolmengsel in de pot.
Vul de pot bijna tot de rand en sluit hem goed af.
Laat de kool minstens 4 dagen staan voor je het serveert.
Nu smaakt de rode kool toch lekker!