De boodschappen voor 2 personen?
2 saucijzen
2-4 plakjes bacon
2 vrije uitloop eieren
1 grote of 2 kleine tomaten
2 Portobello paddestoelen
2 witte casino boterhammen
Optioneel: stukje bloedworst
witte bonen in tomatensaus
ketchup of HP saus
Als je weleens in Engeland geweest bent dan weet je dat het echte 'warme ontbijt' (the full English or a proper fry up) er heel anders uitziet dan onze uitsmijter, die wij trouwens veel liever als lunch eten.
Tegenwoordig letten Britten meer op de gezondheid, ze gebruiken nu een grillpan. Je cholesterolgehalte steeg als je naar je ontbijt keek, jet ontbijt gleed heen en weer in vet op je bord. Dus zie maar wat je hier van vind.
Zo maak je een Britse 'fry up'
Zet de borden in de oven om ze voor te warmen. Begin met het langzaam bakken van de saucijzen, op het koelste gedeelte van de pan met het gas middelhoog.
Verhit de grill-pan, vet hem licht in met olijfolie.
Bak de sauzijzen rondom bruin en laat ze 15 minuten garen.
Borstel de portobello schoon en snijdt de stelen af.
Bestrooi ze met zout&peper en besprenkel ze met olijfolie.
Snij de tomaten in de helft en verwijder de steelresten binnenin.
Druppel olijfolie op de snijkant, bestrooi ze met zout, peper en Provençaalse kruiden
Bak de tomaten aan beide kanten 2 minuten op de plaat. Leg de bacon ook in de pan.
Leg de paddenstoelen op de grill-plaat met de steelkant naar boven en bak ze 1-2 minuten. Draai ze om en bak ze nog 2-4 minuten aan de bolle kant. Beweeg de paddenstoelen tijdens het bakken zo min mogelijk, anders verliezen ze teveel vocht en dat maakt een portobello taai en klef.
Bak de bacon in 2-4 minuten crispy en leg het op het bord in de oven.
Bak eieren en brood in de koekenpan, fried bread: een 'must' bij een fry up.
Bestrooi met zout & peper, laat alles op de warme borden glijden en dan...ENJOY!
Serveer alles tegelijk op de voorverwarmde borden en geef ketchup en/of brown sauce er apart bij.