Boodschappenlijstje
1 kg kruimige aardappelen
125 gram magere spekblokjes
300 gram fijngesneden biologische andijvie
2 eetlepels boter
45 ml karnemelk
zout en versgemalen peper
De andijvie-stamppot van oma wordt gemaakt met rauwe andijvie, oma geloofde in gezonde verse groente op je bord. Nu weten we dat er waarschijnlijk een bestrijdingsmiddel opgespoten was, dus eten we biologische andijvie. Landbouwgif kun je er niet afwassen.
Over wassen gesproken, bio-andijvie moet heel goed gewassen worden, er zit nog weleens een slakje of wormpje in bijvoorbeeld en ook vaak zand. Maar goed gewassen is het erg lekker! Wij kopen biologische groenten en fruit bij Rechtstreex.
Zo maak je rauwe andijvie stamppot
Schil en was de aardappelen
Zet ze half onder water in een grote pan.
Strooi er desgewenst een beetje zout over.
Breng het water goed aan de kook.
Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.
De aardappelen zijn na +/- 20 minuten zachtjes koken gaar, maak intussen de andijvie klaar en bak het spek
Was de andijvie eerst heel, dan ben je de grond al kwijt
Snij de andijvie in dunne reepjes.
Was de gesneden andijvie nogmaals.
Laat het heel goed uitlekken.
Zo bak je de spekjes
Verwarm de pan voor.
Bak het spek in eigen vet.
Bak het spek tot het knapperig is.
Laat het spek even uitlekken op keukenpapier
Zo maak je de stamppot
Stoom de aardappelen in een minuutje droog.
Stamp ze grof met een stamper.
Doe de spekjes er bij.
Voeg de karnemelk toe en ook de boter.
Schep alles luchtig door elkaar
Schep tot slot de andijvie er in gedeelten door.
Breng de andijvie stamppot op smaak met zout en peper.
Lekker!