De boodschappen
200 ml warm water
1 theelepel suiker
5 gram gedroogde gist
225 gram wit tarwemeel + extra
100 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1 theelepel olijfolie
Vandaag is het start-deeg klaar en bakken we het Spaanse brood. Niets lekkerder dan een vers, zelfgebakken brood!
Zo maak je een Spaans brood
Doe het water in een kan en los de suiker erin op.
Doe de gist in een kom en roer het water erdoor.*
Weeg de 2 soorten meel af, roer ze door elkaar met het zout.
Giet het gistwater, de gistpap en de olijfolie in het kuiltje
*Zet de kom met gist/suiker/water op een warme plek en laat het ongeveer 10 minuten staan tot het licht gaat schuimen.
Roer alles stevig door elkaar tot het een bobbelig deeg is geworden.
Kiep het op de meel-bestrooide bakmat en kneed 10 minuten.
Duw het deeg weg, vouw het terug, kneed lang en hard.
Vet een grote kom in met olie.
Deeg erin, afdekken met folie.
Laat het rijzen op een warme plaats.
1 uur of verdubbeld in volume.
Kiep deeg op met meel bestrooid bakpapier.
Strek het in de breedte tot het 30 cm lang is.
Vouw het dubbel en herhaal het 2x.
Verwarm de oven voor op 240°C
Vorm een ovaal brood, geef er sneden in.
Laat het brood nog 45-60 minuten rijzen.
Bak het brood in 20-25 minuten lichtbruin en knapperig.
Laat het brood op een draadrooster afkoelen.
Erg lekker!