De boodschappen
500 gram wit meel (van de molen)
2 theelepels zeezout
zakje gedroogde gist (7 gram)
300 ml water
45 ml olijfolie
extra meel, om te strooien
Om thuis een lekker brood te bakken heb je weinig nodig. Tot voor kort gebruikten wij een handmixer (nu een simpele keukenmachine) en een gewone oven. Je hebt geen broodbakmachine nodig, niet eens een bakvorm. Wel geduld!
Zo bak je een simpel witbrood
Doe het meel in de mengkom en voeg het zout toe.
Doe het zakje gedroogde gist ook in de kom erbij.
Roer alle ingrediënten door elkaar tot een geheel.
Maak middenin een kuiltje en schenk het water er in.
Voeg de olijfolie hier nog aan toe.
Mix tot het zich tot een grof deeg vormt.
Leg het deeg op een bakmat met wat bloem.
Kneedt het deeg met twee handen snel maar stevig door tot het glad en soepel aanvoelt. Laat het op kamertemperatuur rijzen.
Vet een schone kom in.
Leg het deeg erin en zet het weg.
Na 1 uur is het deeg verdubbeld.
Kneedt het deeg nog even door.
Vorm een rond brood van het deeg. Leg het op bakpapier op de bakplaat en laat het nog 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor in de laatste 10 minuten op 200 graden (gasoven) of 220 graden (hete luchtoven).
Snij met een scherp mes in het brood.
Strooi wat meel over het brood.
Bak het brood in 25-30 minuten gaar.
Als je op de onderkant van het brood klopt moet het hol klinken.
Laat het brood afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!