Boodschappenlijst
400 gram witte tarwebloem
50 gram rietsuiker
7 gram gedroogde instant gist
½ theelepel zout
40 ml plantaardige olie
2 grote vrije uiloop bio-eieren,
1 grote vrije uiloop bio-eidooier
maanzaad (optioneel)
Vandaag een recept voor een erg lekker vlechtbrood, voor Chanoeka of elke andere familiebijeenkomst :)) Het brood is makkelijk te maken, het ziet er echt schitterend uit, er kunnen veel mesen van mee-eten en het is heel erg lekker. We beginnen snel!
Zo maak je Challa
Weeg het meel af.
Doe het in een grote kom.
Maak een kuil in het midden.
Doe de suiker er in.
Strooi aan de ene kant gist op het meel en schep het zout aan de andere kant
Wrijf met je vingertoppen alles doorelkaar.
Doe de olie, dooier en 1 ei in een andere kom.
Klop het eimengsel los.
Maak een kuil en schenk het eimengsel er in.
Hark het met een vork door elkaar.
Kneed het dan met je handen.
Mix het tenslotte 10 minuten in de standmixer.
Het deeg hoort nu glad en elastisch te zijn
Dek het af met een warme, vochtige theedoek.
Laat het deeg zo 2 uur rijzen.
Kiep het deeg uit de kom op ingevet papier.
Druk het deeg plat met de hiel van je hand.
Verdeel het in 3 min of meer gelijke stukken.
Rol er slangen van en maak er een nette vlecht van.
Bedek met vershoudfolie en laat nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C of 180°C hetelucht
Klop het laatste ei los en strijk het op de vlecht.
Herhaal dit voor het in de oven gaat.
Bak de Challa in 30-35 minuten goudbruin.
Laat het brood eerst op de bakplaat en dan op een rooster afkoelen
Snij het brood als het op kamertemperatuur is.
Lekker met boter en jam!
Fijne Chanoeka!