Boodschappellijstje
500 gram stoofvlees, in blokjes
een stukje boter
zeezout & versgemalen peper
1 ui
2 wortels
1 teentje knoflook, geperst
1 laurierblad en een takje tijm
1 theelepel mosterd
½ eetlepel bruine basterdsuiker
37 cl Belgisch Geuze-bier
3 Speculooskoekjes, fijn verkruimeld
wat takjes platte peterselie, fijn geknipt
De Carbonade Flamande is een heerlijke Vlaams rundvlees gerecht, gestoofd in een Belgisch biertje. Zo'n hartige Belgische stoof met verse ui en wortels is erg lekker in de koude wintermaanden We bakken er - naar Vlaamse gewoonte - verse Franse frietjes bij en dat vinden de monstertjes wel erg lekker! De stoof laten ze voorbij gaan, maar dat geeft niet, we geven de monstertjes doperwtjes en appelmoes bij de frietjes. Wij zijn blij dat het bier er in kan ;))
Zo maak je Carbonade Flamande
Snij het vlees in stevige blokjes.
Smelt de boter op halfhoog vuur.
Doe als het bruint het vlees erbij.
Hak de ui grof.
Doe zout, peper en de gesneden ui erbij.
Snij de wortels in schijfjes.
Voeg de wortels ook aan het vlees toe.
Roer de mosterd en de bruine basterdsuiker er door
Doe er laurierblad, thijm en knoflook bij.
Laat alles even meebakken.
Schenk dan het bier erbij.
Roer door en sluit met de deksel.
- Afhankelijk van het soort rundvlees dat je hebt laat je de carbonade-flamande tussen de 1.5 en 2.5 uur zachtjes stoven
- Check regelmatig en voeg indien nodig nog wat bier of water toe
- Schep de Carbonade Flamande in een schaal en bind de jus door de Speculooskruimels door de jus te roeren
Schep de Vlaamse stoof in een kom en bestrooi met peterselie.
Serveer de Carbonade Flamande met versgebakken franse frietjes.
Bon appétit!