De boodschappen
6 - 8 wortels
1 komkommer
2 Daikon radijs of 3 mei-rapen
6 sjalotten
500-600 gram paksoi
1 chili peper
45 gram zeezout
385 gram suiker
1.5 liter witte azijn
1 theelepel chili olie
Omdat we volgend weekend een heel lekker hoofdgerecht maken van rundvlees met rijst, maken we nu alvast een fris zoetzuur bijgerecht. Dit gerecht heeft vier dagen nodig om het helemaal op smaak te krijgen. Daarna blijft het zoetzuur enkele maanden goed in de ijskast.
Doe de suiker en de azijn in een pan met een dikke bodem.
Los de suiker op in de azijn en laat het 15 minuten inkoken.
Schrap en was intussen de wortels en de komkommer.
Snij de groenten grof, in langwerpige stukken.
Neem de azijnmix van het vuur en laat het afloelen. Zet het afgekoelde mengsel in de ijskast tot de volgende dag.
Pel de shalotten en snij ze in de vieren.
Snij de meirapen in schijven en halveer ze.
Snij het groen van de pak choi.
Snij de stengels in dikke langwerpige stukken.
Snij de peper in ringen en verwijder de zaadjes.
Doe alle gesneden groenten samen in een grote kom.
Voeg het zeezout aan de groenten toe.
Schud de groenten om tot ze met zout zijn bedekt.
Sluit de kom strak af met transparant folie.
Zet de kom tot de volgende dag in de ijskast.
Dag 2
Doe de groenten in een afsluitbare, gesteriliseerde weckpot.
Giet de azijnmix over de groenten en sluit de pot af.
Zet de pot een dag of drie terug in de ijskast zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.